Politico: Мадона може да стане член на ЕС срещу дарение от $1 млн.

OFFNews 09 май 2020 в 16:31 6039 0

Мадона може да се окаже новият 28-и член на Европейския съюз благодарение на дарение от 1 милион долара за борбата с коронавируса, пише сп. Politico, обосновавайки се с неясно законодателство на ЕС. Със сигурност това няма да се случи, но формалните основания за това са налице.

Кралицата на попа може да заеме мястото на Великобритания заради обещанието за по-голямо финансово участие от направеното от някои настоящи членки на Съюза, допълва и indy100 на "Индипендънт".

Мадона обеща дарението в размер на 1 милион долара по време на онлайн среща, ръководена от президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с цел набиране на средства за създаване на ваксина срещу коронавирус и производство на тестове. По време на тричасовата среща се набраха общо 8 милиарда. Сред страните, чиито представители говориха добре и убедително, но без да поемат ангажименти за дарение, бяха Естония и Литва. Участието на България е 100 хил. евро.

За да получи статут на пълноправен член на ЕС, Мадона ще трябва просто да се съгласи да спазва член втори от Договора от Маатстрихт от 1992 г. – да зачита „човешкото достойнство, свободата, равенството, правото на закона, да зачита човешките права, включително правата на хората от малцинствата“, добавя Площад "Славейков".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови