Политическата дума на годината в Австрия е от 51 букви

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 декември 2016 в 16:13 3845 0

Политическата дума на годината в Австрия е от 51 букви

Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung е думата на годината, според Института за изследване на немския език в австрийски вариант към Университета в Грац. Този неологизъм буквално се превежда като "прехвърляне на повторното гласуване във втори тур на изборите на федерален президент" и има 51 букви, съобщава Наука OFFNews.

Думата беше избрана, след като за нея гласуваха повече от една трета от 10-те хиляди хора, участвали в избора на дума на годината, съобщи вестник Kurier.

Според председателя на журито Рудолф Мур тази дума "като по значение, така и по дължината си стана символ и язвителен коментар на политическите събития тази година, които са белязани от невероятно продължителен процес на избиране на федералния президент."

"Това понятие добре илюстрира уникалността на немския език, в който може да свържете произволен брой съществителни и да получите нова дума с неограничена дължина", добави Мур.

За най-лоша дума на годината е определено понятието Öxit, по аналогия с Brexit, и означава възможното оттегляне на Австрия от Европейския съюз.

Повече четете в Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови