Пловдив показа логото за културна столица, а то вдъхнови народния творец

ОFFNews 14 декември 2017 в 17:27 92725 10

Eдин от шеговитите колажи на логото на Пловдив за европейска столица на културата

Преди дни Пловдив показа официалната си графична визия за европейска столица на културата. 

"Както и програмата, така и новото ни лого побират в себе си всичко, което обичаме в Пловдив, и с което се гордееем – от хълмовете, хилядолетните сводове и арки, Античния театър, Римския стадион, реката, през къщите, храмовете, калдъръма, керемидите, българската кирилица и най-вече богатата ни многопластова история. И всичко това заедно в един символ. Това е и най-голямата провокация и трудност - да бъдем наистина #заедно културна столица на Европа", гласи текстът, който анонсира новото лого на инициативата. 

Официалното лого на "Пловдив - европейска столица на културата 2019"

На сайта си инициативата дори публикува кратък клип, който показва вдъхновението за новия графичен знак, а веднага след това се появиха и първите коментари - както положителни, така и негативни.

Наред с одобрителните публикации, фейсбук страницата, посветена на града, "Plovdiv / Пловдив в снимки" заяви, че логото е избрано без конкурс и че прилича на "сноп макарони". Те обвиниха фондацията, че не се е съобразила с мнението на гражданите:

За пореден път, беше подминато мнението на гражданите на Пловдив. Отново без конкурс, без гласност, без допитване, беше натресено - в случая изборът на логото за представителството на Пловдив като столица на културата. Градът на творците, на художниците ще се представя със сноп макарони. Така ще се случи с проекта за централния площад, за мост на Марица, за Голямата базилика, така беше за Зоопарка, за Пеещите фонтани, за спирките, за кръговото на Водната палата.... Без конкурс, скришно, потайно... В случая дизайнерите са приели правилото, че колкото картинката е по-проста, тя е по-съвършена. От простотата към съвършенството. В случая това правило просто не работи. 

"Наемаш дизайнер, за да свърши работата, която ти не можеш и не разбираш, съответно няма как хора, които не разбират материята, да гласуват кое е най-доброто. Иначе логото е потрес", гласи един от коментарите под публикацията. 

"Какво толкова се разревахте всички за едно лого не знам, живота ли ви зависи от него, та такава яростна съпротива се появи...", гласи друг.

Страницата публикува и вариации на новото лого на Пловдив, в което то е стилизирано в различни предмети - от дупе на слон до чадър. Към тях саркастично са приложени и обяснения, а авторът е анонимен графичен творец:

1. "Произлиза от старобългарската буква Д ("Добро"), или ни е през "логото" дали ви харесва логото..", пише страницата към снимката.

2. "Заедно в инернет" пък се казва следващото изображение.


3. "Заедно на Зоопарк (ако отвори някога)" пише до това "лого":

4. "Пловдив 2019 поздравява за Ханука"



5. "Заедно дори и в лошото време"


6. "Заедно да се повеселим"

 

Градът под тепетата ще стане център на европейската култура през 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12086

10

ДАЛАВЕРА 2 =част ВТОРА=
Намирисва на ДАЛАВЕРА отново в стила на инджинеринг Иб. Тотев - абе проект нямам, ама едни милиони тука НА ТИ ги, пък виж там насреща какво даваш (е, и под масата здрависвай, де . . . )
Всичките вносни железарии, електроники, жици, фишеци след демонтажа дека че ги извозвате за “скрап” - кис-кис - или и те ще идат както цивилизованите Градски Паважи в една черна дупка, дето били с инвентарен номер всяко паве описано, само че в ЧАСТНО депо, а? А?
Комшо, за твоя хотел един дигитален дисплей огромничък на отговорно пазене не го ли щеш? Лампи, прожектори, лазери? Изгодно, бе!
------------------------------
(П.П. Да не пропусна, не бива, потресающата творба написана специално за случая на КАВАЛ, която изнася самия инструмент далеч НАД ФОЛКА в стратосферата на класиката = BRAVISSIMO, MAESTRO Теодосий Спасов!?)

12086

9

Вавилонската кула БЛОКИРАЛА Центъра =ДАЛАВЕРА?
И аз като някои ще се съглася, че с КУЛТУРАТА всичката тая германска кичозна тупурдия няма много общо. Даже огледах надписите дали Цар Киро или Царицата или други от Племето не са го вдъхновили, че да изпотрошат рекордите на столипинските сватби - не, няма цигани.
Слонове, слоници и слончетата им даже ако бяха внесли да обикалят в кръг наоколо пак нямаше да подобрят пловдивската култура. Която е НЕПОПРАВИМА, общо взето (акад. Галова, АМТИИКултура, АРТаджилък, Опера "Опън" когато ценителите търсят истинска, затворена опера без микрофони; изобщо =халтура)
Преоразмерено, бомбастично, комплексарско изхвърляне = на какво отгоре?
#КОЙ ги решава таквизи "проекти" без да попита, без да се посъветва, мъдреци в Града не липсват, макар и БЕЗПАРТИЙНИ, да прощават от САРБ (Селянки за Америк. Разви. на Бг)

12014

8

Станчев

10.01 2019 в 13:37

Лошото е, че преди такива неща се правеха от художници, минаваше се през Художествен съвет и след одобрение се отиваше към публикуване... Сега всеки учил-недоучил за графичен дизайнер цвъка запазени марки и лога, а най-лошото е, че никой не го интересува...

16193

6

SC

15.12 2017 в 12:13

Вие четете ли? Официалното лого не е фалосът на заглавната картинка, а само главичката му. Което не го прави по-читаво.

7606

5

Shteryu Atanaso

14.12 2017 в 21:57

Да живее новото "Лого", Мега Логотета Бойко Борисов и кръга Логотети (Монтерейци и прочие), които го издигната за Министър Председател!
...
Както се казва вече по културному "Л"-ъ Ви!!!

7606

4

Shteryu Atanaso

14.12 2017 в 21:54

Това дълго и право "лого" да не би да го измислиха Монтерейци, тези дето издигнаха Бойко Борисов - Логоса за Премиер?!?

11926

3

д-р Петроff

14.12 2017 в 18:56

Ставаме истинска КОлтурна столица...

11926

2

д-р Петроff

14.12 2017 в 18:54

Е признавам си откровено, това си е к-р. И топките са си на мястото и главата е ясно очертана. Нямам никакво съмнение. КОЙ даде парите и КОЙ ги взе? ...че и щръкал....леле мале...е това си е гордост...за няКОЙ...

12068

1

Илия Петров

14.12 2017 в 18:31

Ако това нещо най-отгоре е логото на Пловдив за "Европейска столица на културата", то този който го е измислил да си го забие в "задния двор" ! Та това е един фалос, мъжки полов член ! Срамота !!!!!!! Няма ли един художник с мозък който да нарисува нещо смислено, ами по цял свят да гледат един "кур" ?