Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

НАСА тества летяща чиния за Марс

OFFNews 29 юни 2014 в 10:43 12848 3

Тест

Американската космическа агенция НАСА пусна подобие на летяща чиния в най-високите слоеве на земната атмосфера, за да тества механизми, с помощта на които един ден вероятно ще могат да бъдат използвани при кацане на хора на Марс.

С помощта на балон с хелий, голям колкото футболно игрище, от базата на НАСА на Хаваите полетя апарат с формата на диск. Буквалното име на парата е "свръхзвуков забавител при ниска плътност". Балонът се издигна на повече от 36 км, след което "забавителят" бе освободен и се включи ракетен двигател, който издигна инсталацията на близо 55 км височина, развивайки скорост близо четири пъти по-голяма от тази на звука. Веднага след това инсталацията разгърна свръзвуковия надуваем забавител, който забави скоростта на апарата до 3060 км/ч.

Тестът претърпя спънка в следващия етап, защото парашутът с диаметър 34 м, който трябваше да спусне апарата безопасно до земята, не се задейства по план. Той се отвори, но не се разгърна докрай.

Ако изпитанието се бе развило по план, апаратът щеше да се спусне плавно в Тихия океан.

Въпреки възникналата неточност, от НАСА заявиха, че са доволни от пробното изстрелване. Технологията е изобретена, за да се използва един ден при приземявания на хора на Марс. Апаратът се тества в най-горните слоеве на атмосферата, защото условията там са сходни с тези на червената планета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!