Младежи "рециклираха" релсите на бул. Витоша

Последна промяна на 16 юли 2013 в 11:25 5325 9

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Креативните младежи от арт сдруженията " Destructive Creation" и "Трансформатори" вчера официално рециклираха трамвайните релси на бул. "Витоша".

Точно в 17 часа на пешеходния булевард се появи творението на двете групи, а именно - дървена количка с педали, която се движи по трамвайните релси.

За инициативата младежите казват: "Целта на акцията е да фокусира внимание върху безидейното съсипване на една от най-представителните за столицата улици - бул. Витоша. Липсата на архитектурен конкурс и обща визия опропастява възможността на София да има пешеходен булевард на европейско ниво. Вместо това гражданите получават нискокачествени плочници и ретрограден псевдо-исторически облик."

Пред OFFNews един от инициаторите на идеята сподели, че създаването на дървения трамвай е отнело 3 работни дни и не повече от 200 лв.

За поставянето на количката, младежите първо трябваше сами да почистят остарелите релси, пълни с пръст и цигарени фасове. В 17 часа любопитните погледни на минувачите се бяха насочили към първите хора, които изпробваха творението.

За съжаление " Destructive Creation" и "Трансформатори" нямат право да оставят количката, тъй като не са получили одобрение от общината. Въпреки това, идеята за "рециклирането на релсите" остава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.07 2013 в 09:24

не можеш да караш :)

17.07 2013 в 00:09

не може да се затвори Каргото, който е бил главната транспортна артерия север-юг на София за над 18 века без да се реагира/протестира по време на обсъжданията на Общия Градоустройствен План или по друг начин (В същото време в София има много други по-подходящи за пешеходни променади улици като "Шишман", например, която на практика си е почти затворена за коли) А после да си правим разни "акции" само "за да ни пишат по сайтовете"...

16.07 2013 в 20:07

Яка идея! Прави са младежите - някоя приближена фирма е взела доста пари за супер постен проект - плочки, един фонтан и айде. Никаква идея, нищо оригинално, самобитно. Като в соца. За съжаление не е тая държавата, която би се възползвала от ефектните им, прости и далеч по-евтини от грозните плочки идеи.

16.07 2013 в 13:45

Съвсем добре са си проучили въпроса, ако ти беше забелязал качеството на новите плочици, които вече са започнали да се разнебитват, щеше да предпочетеш да си останат релсите и поне да се търкалят веселяци по тях. Хубаво е нещо да е новичко и шаренко, още по-хубаво е да издържи поне няколко години. В случая с тия преустройства целта е да се дадат едни пари без какъвто и да е качествен контрол. После пък ще се дадат едни пари за ремонт. И така нататък - устойчив бизнес модел за харчене на твоите пари.

16.07 2013 в 13:12

Подкрепям инициативата! Тези дни ходя всеки ден на протест и минавам по бул. Витоша с колелото. Плочките, които са направили в горната част само на пръв поглед изглеждат добре. Има два големи проблема, които стоят от години и нищо не се е подобрило, напротив - влошава се положението:
1. Няма велоалея - новите плочки са унищожили алеята за колелета.
2. Търговците от заведенията отново превземат тротоара, като разполагат нерегламентирани маси от двете страни.
С две думи отново всеки си прави каквото си иска без ред и без контрол!

16.07 2013 в 12:18

Въпросът е КАК се прави преустройството ;)

16.07 2013 в 11:58

Първо да бяха разучили въпроса, защото акцията им е безсмислена и изглежда глупаво. Преустройството от "Солунска" към "Алабин" започва наесен.

16.07 2013 в 11:43

О, това е добро! хахаха браво на тях.

16.07 2013 в 11:41

Да си призная, аз хич не държа релсите да останат на Витошка, щото ако се зазяпаш, помагат на пребиване с колелото :)
 
X