Мишки застрашени от изчезване заради прекалено много секс

OFFNews Последна промяна на 15 май 2018 в 14:03 4587 0

Два вида торбести мишки са заплашени от изчезване заради прекалено много секс. Те са поставени в списъка на Австралия за застрашени животински видове, разказа АФП.

Причината е, че мъжките екземпляри умират след продължително чифтосане, а учените посочват, че се състезават с времето, за да ги спасят.

"Женските екземпляри са много енергични и се опитват да се доберат до колкото се може повече мъжки, а самото чифтосване може да трае няколко часа, затова е и много изморително. Мъжките се изтощават до смърт в рамките на ежегодния двуседмичен размножителен период", заяви специалистът по бозайниците от Queensland University of Technology Андрю Бейкър.

Те правят прекалено много секс, защото се опитват да се конкурират с другите мъжки. Това от своя страна провокира прекомерното производство на хормона на стреса, което убива гризачите.

Женските имат продължителност на живота около две години, като повече от половината от тях се размножават само веднъж и раждат между 6 и 14 бебета. Мъжките умират преди да навършат една година.

И двата вида мишки бяха открити през 2013 година и обитават по-влажните и високи райони на Куинсланд и са известни със самоубийствените 14-часови съвкупления.

Само три района в Куинсланд са били идентифицирани като дом на видовете, като размерът на популацията се оценява на по-малко от 250 екземпляра.

Промените в климата, загубата на местообитания и дивите вредители са други фактори, които застрашават гризачите.

Бейкър, който откри и двата вида, вярва, че преди няколко десетилетия броят им е бил 10 пъти по-голям, но е намалял драстично заради външни фактори, като промяната в климата и загубата на източници на храна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови