Microsoft и Nokia скочиха срещу Google

Николаос Цитиридис 10 април 2013 в 12:29 3221 1

Нокия и Майкрософт скочиха срещу Google
Нокия и Майкрософт скочиха срещу Google

Microsoft, Nokia и още 15 компании заведоха дело срещу Google в Европейския съд, обвинявайки търсачката в нелоялна практика, свързана с операционната система Android.

Технологични компании като Microsoft, Nokia, Oracle, TripAdvisor, Expedia и други създадоха коалицията Fairsearch. Тя твърди, че Google използва "измамни практики с цел заключване на свободната конкуренция на мобилния пазар".

Оплакването дошло, след като Google се опитали да осуетят двугодишно разследване, което би струвало на компанията на 5 млрд. долара или 10% от печалбите й през 2012 г.

Според оплакването Google на пръв поглед предоставя Android системата безплатно. В същото време се иска регистрация за ползване на Google Maps, на YouTube. За да си купят приложение от Google Play, също трябва да се регистрират. В случай, че не го направят, не могат да се възползват от услугите.

Коалицията от компании обвинява Google, че операционната система Android "кара" потребителите да използват само търсачката на калифорнийската корпорация. 

В изявление адвокатът на Fairsearch Томас Винйе споделя : "Google използват мобилната операционна система Android като "троянски кон", за да мамят партньорите си, за да завземат мобилния пазар и за да контролират данните на потребителите. Ние молим Комисията да задвижи нещата бързо и решително, за да защити правото на конкуренция и иновация на този така важен пазар."

ЕК отказа да коментира случая пред медии, докато Google съобщи, че работата на търсачката и задачите на компанията работят и ще продължат да работят по правилата на регулаторните органи.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови