Леонардо да Винчи излезе плагиат

Борислав Белев 01 февруари 2012 в 17:40 11019 2

Indelible-Images-Vitruvian-Man-manuscript-drawing-2
Indelible-Images-Vitruvian-Man-manuscript-drawing-2

Един от най-известните символи на Леонардо да Винчи - Витрувианският човек - се оказва копие от малко по-ранната скица на Джакомо Андреа де Ферара – архитект и близък приятел на да Винчи. В стари ръкописи е била открита по-ранна версия на Витрувианския човек, публикувана от Ферара, а около нея ясно се виждат опитите за получаване на завършената диграма, каквито липсват в скиците на да Винчи.

Откритието идва след десетилетия на проучване от италианския историк по архитектура Клаудио Сгарби. Той е открил ръкописа още през 1986 година и вярва, че първи е бил де Ферара. Сгарби ще публикува доказателствата си в академичен труд до 2-3 месеца, където ще разкаже как де Ферара и да Винчи са били приятели и често са поддържали кореспонденция.

Главните аргументи са няколко: в писанията на да Винчи той споменава „Витрувианецът на Джакомо Андреа“; Леонардо и Джакомо са вечеря заедно през юли 1490-а – годината, в която се смята, че и двамата са публикували творбите си; рисунката на да Винчи е начертана перфектно, докато тази на де Ферара е пълна с изтрити драсканици и лоши предишни опити.

Други историци споделиха мнението на Сгарби и го подкрепиха в проучването му. „Намирам аргументите му за много примамливи“, казва Индра МакЮан - историчка по архитектура към университета Конкордия. „Но предпочитам мнението, че двамата са работили върху проекта заедно“, бърза да поясни тя.

Независимо от хронологичния ред, историците са съгласни, че версията на Леонардо е далеч по-съвършена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!