Интернет пират заловен в Камбоджа

Николаос Цитиридис 03 септември 2012 в 13:13 1384 0

Снимка БГНЕС
Снимка БГНЕС

Основателят на торент тракера PirateBay беше заловен в Камбоджа.Според адвокатите на Готфрид Свартхолм, той е пребивавал в страната поради медицински причини.

Свартхолм е арестуван в четъвртък от полицията в Камбоджа в столицата Пънъм Пен.

Причината за ареста официално не е изяснена от властите в Швеция или Камбоджа. Адвокатът на създателя на торент тракера смята, че Свартхолм е арестуван заради поставянето му в листа на "Най-издирвани хора".

Адвокатите смятат, че шведският гражданин ще бъде върнат в северната държава, въпреки че между Швеция и Камбоджа няма договор за екстрадиране на престъпници. Засега не е известно каква ще бъде съдбата на съоснователя на Pirate Bay.

През 2009 г. Свартхолм и останалите съоснователи на PirateBay бяха осъдени общо на 4 години затвор и 3,6 млн. долара за нарушаване на авторско право на 33 файла.

На първото заседание по обжалването през 2010 г. Свартхолм не се появи, а неговите адвокати представиха медицинско свидетелство, че се намира в болница в Камбоджа. На останалите съдебни заседания обвиненият не присъства, след което властите загубиха следите му.

Свартхолм трябваше да влезе в затвора през януари тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови