Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Екскурзиите от "ръба на Космоса" стават реалност догодина

Николаос Цитиридис 03 януари 2013 в 10:03 3671 0

Бъдещето на космическия туризъм. Снимка ЕПА/БГНЕС
Бъдещето на космическия туризъм. Снимка ЕПА/БГНЕС

Днешната технология напредва толкова бързо, че вече не трябва да бъдеш космонавт или Феликс Баумгартнер, за да отидеш до Луната. Просто трябва да имаш една голяма сума пари. Днес пътуването до космоса вече може да бъде и стилно преживяване.

Компанията "Екскалибур Алмаз" е започнала амбициозен проект - тя ще предлага екскурзии до Луната и то със класически руски совалки. Полетите към малкия ни спътник ще тръгват от Казахстан и ще се издигнат на почти 385 000 км. Това ще стане възможно само след две години. До тогава ще е добре да започнете със спестяванията, защото цената на това пътешествие е 100 млн. британски лири.

Други компании, които се занимават с космическите екскурзии, предлагат подобни полети, но на далеч по-малко разстояние.

Руска компания, която се е занимавала със космически туризъм между 2001-2009 година, е изпращала своите пасажери на 370 км. над Земята. Там те са стигали до Международната космическа станция (МКС) за "скромната" сума от 22 млн. британски лири.

"Върджин Галактикс" за сега се очертава да е най-достъпната космическа тур агенция. Тя предлага пътуване до "ръба на космоса", който е  малко по-висок от от "ръба" на Феликс - 160 км. И всичко това на невероятната цена от 125 000 британски лири. Това пътуване вероятно ще бъде възможно след една година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!