Британци правят гориво от въздух и вода

Последна промяна на 20 октомври 2012 в 17:05 2877 9

Британски учени са разработили технология за производство на гориво от въздух и вода.
Британски учени са разработили технология за производство на гориво от въздух и вода.

Британски учени са разработили уникална технология за производство на гориво от компоненти на атмосферния въздуха, пише в. "Индипендънт".

Според изданието по този начин може да разреши енергийната криза и да се намали въглеродния двуокис в атмосферата.

Малката британска компания „Еър Фюъл Синтезис” от североизночния английски град Стоктън-он-Тис е произвела пет литра гориво, синтезирано от атмосферен въглероден двуокис и водни пари.

„Взехме въглероден диоксид от въздуха и водород от водата и превърнахме тези елементи в гориво", разказва ръководителят на компанията Питър Харисън.

Той е представил откритието си в Лондон пред Института по механично инженерство.

"Никой досега в страната ни, а доколкото знаем и в чужбина, не е направил това. Течността изглежда и мирише като бензин, но това е много по-чист продукт от бензина, който се получава от нефта”, каза още британският изобретател.

Компанията се надява следващите две години да построи завод, който ще може да произвежда един тон гориво дневно.

„Всичко това звучи твърде хубаво, за да е вярно. И то все пак е вярно. При процеса се използват добре известни на всички ни компоненти. Възхитителното е това, че те са успели да съединят в едно целия процес и да покажат, че той може да носи резултати”, коментира Тим Фокс от Института по механично инженерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.10 2012 в 12:06

Виж, събота. Значи чалга.
В събота никой нормален човек с два лева в джоба, не чете новини. Ако ги чете - или не е нормален, или няма и левче, или е реално богат и важен. Ние не знаем.
Които нямат акъл - не четат нищо. Които имат - четат всичко подред, без изобщо да го виждат. Тогава новините в тоя сайт не им пречат, макар и да не спират задълго на тях.
Понякога му казват контент - анализ.
Не дай боже тая информация да я няма.

21.10 2012 в 07:38

Пак ли бе, хора?
Тази "новина" не би излязла в нито една УВАЖАВАНА медия на Запад от балканите. Излагате се!
Поне да бяхте изровили инфо за българина, който "сензационно" правеше гориво от вода преди 25 г. Щял да реши енергийната криза с един размах, ама не би - явно петролните шейхове са му откупили "откритието" с милиардите си, за да го покрият :)

Мъка...

21.10 2012 в 02:36

А?

20.10 2012 в 21:58

Ъхъ. Като се добавят и още един куп неща - сигурно. Остава само дребния въпрос какво става с рентабилността на реакцията. Примерно по същата причина го няма термоядрения синтез. По принцип процесът е възможен, само дето за започването и удържането му са потребни няколко порядъка енергия повече, отколкото могат да се добият.
Така се и появи лафа "британски учени са открили че ...". Като символ на селски пиянски брътвежи, празно пилеене на пари, и журналистически патици накрая.

20.10 2012 в 21:06

Може да добавят електричество. Тогава уравнението ще излезне.

20.10 2012 в 18:40

te puk naskoro nemskite u4eni dokazaha, 4e angliiski u4eni niama

20.10 2012 в 18:23

Първи закон на термодинамиката - "Пълният входящ енергиен поток в една система трябва да е равен на пълния изходящ енергиен поток на системата плюс вътрешната енергия на системата." Само с вода и въздух не става. Трябва и енергия. А в крайна сметка тя е основното.

20.10 2012 в 18:14

Е, щом го казват британските учени ...

20.10 2012 в 17:34

Инвестиционен балон.