Безпилотни хеликоптери сканират с 1.8-гигапикселови камери

Борислав Белев 28 декември 2011 в 18:56 3380 0

A160
A160 "Hummingbird"

Армията на САЩ се готви да изпробва 3 прототипа безпилотни летателни апарати А160 „Hummingbird” (Колибри), оборудвани с 1.8-гигапикселови камери над Афганистан.  За разлика от добре познатия „Predator”, “Hummingbird” не е самолет, а вертолет.

Летателният апарат ще бъде оборудван със сензорната система на DARPA “Argus-IS”, която идва с 1.8- гигапикселовата камера. Американската армия още преди години нарече системата „най-големият видео сензор за провеждане на тактически операции“. Камерата е способна  теоретически да проследява хора и превозни средства в реално време от височина 6 километра, а закачена за А160 тя ще може да сканира район от 40 квадратни километра. Това ще позволи на операторите в базата да следят и моментално да свалят изображения от всичко случващо се в този обширен район. Камерата е способна да следи едновременно до 65 цели включително пътища, сгради, хора, превозни средства, дори и те да се движат в различни посоки.

Построеният от Боинг „Hummingbird” може да остане във въздуха до 12 часа, а първото излитане на вертолетите ще бъде през май или юни следващата година. Първоначалните планове бяха старта на програмата да бъде в първата половина на тази година.

Наименованието „Argus-IS” е съкращение от „Autonomous Real-time Ground Ubiquitous Surveillance-Imaging System” или в превод „Автономна реално-времева наземна повсеместна разузнавателна система за изображения“. Според старогръцките митове, великанът Аргус притежавал 100 очи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови