Азербайджан се кани да построи най-високия небостъргач

Борислав Белев 10 февруари 2012 в 16:57 5131 0

Азербайджанската кула
Азербайджанската кула
В Азербайджан се кроят планове за строежа на най-високия небостъргач в света. Сградата ще достига височина малко над 1 километър и ще се състои от 189 етажа, което го прави 220 метра по-висок от сегашния шампион – Бурж Халифа и 50 метра по-висок от планираната „Kingdom Tower” в Йедеха, Саудитска Арабия.

За да не изглежда това твърде малка, кулата ще бъде построена на изкуствена верига острови в Каспийско море, заобиколена от други небостъргачи. Името на сградата е „Азербайджанската кула“.

Проектът е дело на Хаджи Ибрахим Нехрамли, президент на Avesta Group of Companies. Компанията е също отговорна за строежа на островите, наречени за момента „Хазарски острови“. Те са инвестиция от $100 млрд. и представляват 2000 хектара площ от 41 острова в Каспийско море. Върху тях ще са поставени сгради с 25 до 60 етажа, 150 училища, 50 болници, няколко университета, множество паркове за отдих, молове и дори писта за Формула 1. Планът за момента е популацията на града да достига 1 милион жители. Островите ще бъдат снабдени с интелигентна система от „иновативни“ мостове, инфраструктура, която да сочи към централния остров, както и общинско летище, което да го свързва с останалата част от света. Някои архитекти обаче критикуват странния стил на небостъргача. Той няма нищо общо с останалите рекордьори, които имат почти еднакъв тънък и лъскав профил. Вместо него, Азербайджанската кула ще бъде в стил „конструктивистка архитектура от 80-те и 90-те смесена с аркологична и метаболистична архитектура и дори играта Sims”, категорични са световните научни сайтове.

Строежът на кулата ще започне през 2015 г. и ще завърши около 2018-2019, възлизайки на $2 млрд. Както останалите сгради на мини-архипелага, тя ще устоява на земетресения от магнитуд 9 по скалата на Рихтер. Хазарските острови ще бъдат изцяло завършени през 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!