Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

OFFNews 17 февруари 2019 в 09:48 5927 2

Американски сайт за онлайн търговия обяви за продан пясък от Офицерския плаж във Варна. Няколко грама струват около 9 евро. Оказва се, че най-често купувачите на тази стока са хора, които са превърнали в хоби събирането на пясък от цял свят, съобщи БНТ. 

Пясъкът на Офицерския плаж във Варна е един от най-ценните за колекционерите. Аренофилите, както ги наричат, често купуват по интернет красивите кристалчета от места, които едва ли някога ще посетят. Цената на няколко грама пясък от варненския плаж впечатли жителите на града.

Интересен факт е, че съществува етичен кодекс на колекционерите на пясък. Той не допуска купуването и продаването му, а единствено размяна.

За геолозите обаче пясъкът е не само красиви цветни зрънца, а един от най-интересните минерали. Офицерският плаж във Варна, например, е покрит изцяло с пясък от чист кварц. 

Освен вкаменелости на милиарди години, пясъкът често съдържа и зрънца от скъпоценни камъни и ценни метали. По българското Черноморие обаче се среща единствено злато - в много малко количество и само на плажовете край курорта Албена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12032

2

Киро Горския

18.02 2019 в 16:03

е не е като да го продават на кубик. Познавам колекционери на пясък - те събират по няколко грама.

4000

1

СтранникБг

18.02 2019 в 07:20

Аз колекционирам пясък. И редовно си разменяме с други колекционери по цял свят. И едва ли някой би си купил точно от там, или от където и да е. Има много по-редки и ценни пясъци. Ние НИКОГА не купуваме, само разменяме обем за обем.
http://www.strannik.bg/o/6341/pyasachnata-kolektsiya-na-vsestrannitsi