Quantcast

Американец изминава 34 км пеша всеки ден, за да стигне до работата си

OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2015 в 18:15 7034 13

56-годишният Джеймс Робъртсън е от американския град Детройт.

Джеймс работи във фабрика в предградие на Рочестър Хилс, щата Мичигън. За да стигне до своето работно място, на американеца му се налага всеки ден да изминава по 34 км. Той стига до работата си... пеша, съобщават от Би Би Си. 

Обикновено Робъртсън използва автобус за определена част от пътя. Останалите километри обаче ходи пеша.

Личният автомобил на Джеймс Робъртсън спира да работи преди 10 години. Тогава той предприема всекидневната "екскурзия" до работното си място. 

Колегите на Джеймс се възхищават на това, което той прави. Тод Уилсън  - един от мениджърите на фабриката, в която работи Робъртсън, споделя, че има други колеги, които се движат с коли, а са на 10 минути разстояние и категорично заявяват, че не могат да го изминат пеша.

Джеймс обаче не се плаши нито от студ, дъжд и сняг, нито от слънце и високи температури. 

След като тези дни в The Detroit Free Press излезе информацията за съдбата на Джеймс Робърсън много хора поискаха да му помогнат. Едни - с пари, други - с велосипед, дори имаше и оферта за безплатна кола. 

Сумата, събрана в сметка за американеца, възлиза на 245 000 долара.

На Джеймс е предложена и програма, която му дава възможност всеки ден от дома му в Детройт да го взима автобус.

Той обаче се отказа от тази услуга, тъй като, по думите му, може да я сподели и с други хора, а не да използва цял автобус само за себе си. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.02 2015 в 09:47

Нормално, навсякъде има хора с проблеми и САЩ не е изключение.
Миналата година, пак по времето на големите застудявания в щатите, прочетох някъде изказване на директор на училище, че не могат да си позволят да обявят "дървена" ваканция понеже много деца ще останат гладни, тъй като родителите им нямат възможност да ги хранят редовно.
Кризата удари всички, не само нас.

06.02 2015 в 05:53

Аз познавам човек от село Дружево над Лъкатник, който е работил в "Озеленяване" София и сега е пенсионер. Всеки ден в продължение над 15 години е слизал и качвал до гара Лъкатник пеша. Това са около 16 км. Няма зима, няма лете. Казва се Йончо. Така че и България си имаме такива хора, ама новина няма.

06.02 2015 в 00:53

"много хора поискаха да му помогнат. Едни - с пари, други - с велосипед, дори имаше и оферта за безплатна кола.

Сумата, събрана в сметка за американеца, възлиза на 245 000 долара"

Ей тук е разликата между американците и сбърканите руснаци.

05.02 2015 в 23:15

Има едно американско предаване "Шефове под прикритие". Идеята на предаването е една, но който има очи вижда истинската същнос и подтекста и разбира що е то "Американска мечта". Съдбите на повечето работници не се различават много от гореописания случай.

05.02 2015 в 22:39

Едно е сигурно-тоя пич е в ЗВЕРСКА форма...

05.02 2015 в 22:25

Преди да пишете необосновани мнения моля проучете въпроса.

Прочетох статията в оригинал. Значи човекът изминава 21 мили от 46 мили по пътя му до работа И обратно. Т.е въпросните 34 километра са общо за отиване и връщане. Обществен транспорт няма като заместител и за това му се налага да ходи.

05.02 2015 в 22:00

Не бързайте толкова да се възмущавате; не съдете за всичко в Америка по филмите. Нямате представа колко хора в Америка едвам свързват двата края. Милиони живеят от заплата до заплата, от която предварително всичко е разчетено, т.е. похарчено. За Илинойс по радиото съобщиха някъде към 17% са под прага на бедността; и не си мислете, че тук прагът на бедността е много висок, та затова попадат под него.
Да, за този човек съобщиха и по тукашните радиа; телевизия още не съм гледала днес. Да, съвсем възможно е да не може да си купи друга кола - такива приказки за евтини стари коли са само фолклор. Ако е толкова евтина, тя е просто за хвърляне - купуваш я и започваш да харчиш за ремонти. Човекът нито е парадирал с това, което прави, нито си е мислел, че един ден ще пишат за него; просто си е наложил този режим, за да оцелее. Всичко това е напълно реално, особено в Детройт. Този град обяви фалит преди няколко години; безработицата там беше огромна. И сега е зле, но тогава беше почти град-призрак. Ще ходиш пеша и всичко ще правиш, само и само да си запазиш работата.
Много се хленчи в България, много. Че има бедни хора - има; че има много спънки - също; но и много хленчене се лее. Дано не съм разбрана криво...

05.02 2015 в 20:47

Из американските сайтове пише, че той е карал Хонда, но тя се е счупила отвъд поправянето. Той получава по малко над 10 долара на час или около 1700 долара на месец. Едно бързо търсене показа, че има коли втора ръка за около 30 долара на месец. Малко е странна историята. Има нещо повече от това, което се казва. Ако работа ти е на 30км от мястото където живееш, а колата ти е единствения удобен начин, придобиването на такава трябва да ти е приоритет номер едно.

05.02 2015 в 19:13

до anti-klaus

Да, умник съм. В статията никъде не става ясно, че човека се кефи да си бичи 34км (или колкото са там), а го изкарват едва ли не мъченик.
Въобще осъзнаваш ли абсурдността на "новината"?! Преди 10 години колата му спряла да работи и му се налагало да изминава 34км пеша до работата. Явно в Детройт и околността няма нито един автосервиз. И очевидно цената от няколкостотин долара за 10-15-20 годишна кола, с която просто да се придвижваш до работното си място е абсолютно непосилна за обикновенния човек.
Е, споменава се, че част пътя минава с автобус, ама така на бързо. То може и 33км да минава с автобус. Не става ясно, ама карай, сензация да има.
Отделно всичко това се случва не в Уганда, Шри Ланка, планински район в Китай, а държавата, в която консуматорския начин на живот е издигнат в култ и е неразрушима част от начина на живот. И хоп разказват ни сълзлива история за недооценения герой на работническата класа, който с мъка стига до работното си място. А че този може да е поредния изчаткал и слава Богу, вместно да вземе автомат е решил да канализира енергията си в ходене, това не е важно за историята.
Ми то и аз ходя пеша до работа. Е, верно не са 34км, а някъде към 7-8 и взимам за 3 станции метрото, ама останалото разстояние си го вървя пеша. Поне едни 30-40 хиляди ще трябва да ми се съберат.

05.02 2015 в 18:55

Всеки ден върви по 7 часа... и после работи. Новината ви е желязна!