70-годишен австралиец преплува Ламанша

ОFFNews 21 август 2014 в 18:57 4169 1

Сирил Болдок

Снимка Ей Би Си нюз/Брендън Кинг

автор Ей Би Си нюз/Брендън Кинг

Австралиец на 70-годишна възраст стана най-възрастният човек, прекосил Ламанша с плуване, съобщи Би Би Си.

Сирил Болдок стартира предизвикателството си от английския град Доувър и прекоси протока за 12 часа и 45 минути.

Той стъпи на френския бряг в областта на Кап Гри Не, отстоящ на 34 километра. Точната възраст на рекордьора е 70 години и 9 месеца. Предишният шампион по дълголетие, преодолял Ламанша с плуване през 2011 г., беше британецът Роджър Олсоп. Той е с 5 месеца по-млад от сегашния носител на титлата.

Ветеранът за втори път преплува Канала. За първи път той е успял в начинанието през 1985 година, като е станал едва 5-ят представител на страната си със същото постижение.

Снимка: Брендан Кинг/Ей Би Си нюз

Болдок се нагърбва с мечтата на предишния си треньор Дез Ренфорд, който почива, преди да я осъществи. Тогава той обещава на Ренфорд, че когато стане на 60 години, ще преплува Ламанша. Докато е чакал да стане на 60 обаче, рекордът за най-възрастен човек, преплувал канала е скочил с 10 години, "затова трябваше да изчакам още малко", припомня си с усмивка Болдок.

Австралиецът призна, че след 10 часа плуване изпитал известни затруднения в продължение на половин час. Получил болки в ръцете и доста бавно се придвижвал. Но с усилия на волята стигнал до заветната цел след още два часа.

"Пих по няколко бири единствено от медицински съображения. Това ми помага по-лесно да заспя", довери шеговито Болдок след поставянето на рекорда.

За да се подготви за предизвикателството, плувецът бил подложен на интензивна тренировъчна програма от сегашния си треньор Владимир Мравец. 

Въпреки че Ламанша е дълъг 34 км, заради водните течения често изминатото от плувците разстоние се оказва повече от 40 км.

Сирил Болдок и треньора му Владимир Мравец. Снимка: Брендан Кинг/Ей Би Си нюз

Рекордът обаче може и да не издържи дълго. 73-годишната Айрини Кийл, също австралийка, ще се пробва на тази дистанция след няколко дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови