Украйна има нов главен прокурор без юридическо образование

OFFNews 13 май 2016 в 10:29 3369 2

Украйна има нов главен прокурор без юридическо образование

Украинската Върховна рада утвърди Юрий Луценко, досегашен водач на парламентарната група на президентската партия "Блок на Петро Порошенко", за генерален прокурор на Украйна, съобщава ТАСС, цитирана от "Дарик".

Решението е подкрепено от 264 депутати при необходими 226. По-рано Радата прие закон, който позволява за генерален прокурор да бъде назначен човек без висше юридическо образование. Законът беше подписан от президента Порошенко.

Сред викове "Позор!" Порошенко заяви, че неговият съюзник Луценко ще успее да изгради обществено доверие към прокуратурата.

Назначението вероятно ще разочарова Европейската комисия, която подобно на САЩ и Международния валутен фонд, обвърза помощта за Украйна с постиженията на Киев в борбата с корупцията и осъществяването на реформи. Брюксел призова Порошенко да издигне за възловия пост независима личност с правно образование и опит.

Вчерашното гласуване съвпадна с посещение в Киев на мисия на МВФ за преговори за отпускане на Украйна на транш финансова помощ на стойност 1.7 милиарда долара, отбелязва Ройтерс.

51-годишният Луценко е завършил факултета по електронна техника в Лвовския политехнически институт. По време на Оранжевата революция той беше един от лидерите на протестите на Майдана, а след революцията получи поста министър на вътрешните работи и стана първият цивилен заемал този пост в Украйна.

Луценко беше съветник на бившия президент Виктор Юшченко. Той бе избран във Върховната рада от листата на блока "Наша Украйна - Народна самоотбрана". След идването на власт на Виктор Янукович Луценко беше осъден на четири години затвор за превишаване на служебните си правомощия като министър и злоупотреба с държавни средства.

На предсрочните избори през 2014 г. той беше избран за депутат от листата на "Блока на Петро Порошенко" и оглави парламентарната група на формацията. На 3 април тази година президентът уволни генералния прокурор Виктор Шокин и оттогава неговите функции изпълняваше Юрий Севрук.

Най-важното
Всички новини
X

Мистерии в Хераклея Синтика