Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сергей Шойгу: Русия няма да нахлува в Украйна

OFFNews 29 април 2014 в 10:11 6643 6

Сергей Шойгу

Снимка Министерство на отбраната на Русия

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу увери американския си колега Чък Хейгъл, че Русия няма да нахлува в Украйна.

В телефонен разговор Сергей Шойгу посочил, че руските сили, които участваха в учения край украинската граница, са се върнали на постоянните си позиции, става ясно от съобщение на руското министерство на отбраната. Шойгу опровергал твърденията за присъствие на украинска територия на руски диверсионно-разузнавателни групи, но подчертал, че "киевският режимм" е съсредоточил на границата около 80 танка, повече от 130 бойни пехотни машини и бронетранспортьори, както и не по-алко от 60 артилерийски оръдия и миномети. Според руското военно министерство сумарно струпаните украински войски на границата достига 15 хил. души. 

Американският министър на отбраната е поискал помощ от Русия за освобождаването на седемте инспектори на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които са държани от проруски сепаратисти в Източна Украйна.

И Германия прави всичко възможно, за да бъдат освободени европейските военни наблюдатели, сред които има и германци, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

След извънредно заседание на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа руският постоянен представител в организацията Андрей Келин нарече безотговорно решението да се пратят наблюдатели в Източна Украйна. Беше най-малкото авантюристично, или пък провокация, не знам, да се пратят тези хора в толкова напрегната зона, заяви Келин.

В петък 12 души, осем чужденци и четирима украинци, бяха пленени от сепаратистите, които ги обявиха за военнопленници и искат да ги разменят срещу свои съмишленици, задържани от украинските власти. Един от осемте наблюдатели бе пуснат по здравословни причини и напусна мястото на задържането си - кметството в източния град Славянск.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!