САЩ няма да разполага войски в България

OFFNews 29 април 2014 в 09:16 5663 13

Американски военни

Снимка U.S. Dept. of Defense

На 27 април американски военни пристигнаха в Литва за провеждането на съвместни учения.

Русия няма да спре само с Крим и Източна Украйна, а Съединените щати не смятат да изпращат американски военни части у нас. Това каза в интервю за bTV заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий.

Ий коментира, че споразумението в Женева отпреди 10 дни се спазва само от Украйна, но не и от Русия. Той смята, че това това може да доведе и до по-остра ответна реакция. "Не искам да отиваме чак там, но ако не действаме, има риск проблемите да се задълбочат. Има риск Русия да не спре с Крим и Източна Украйна. Така че трябва да сме твърди и да действаме заедно, обединени срещу тази агресия, за да предотвратим нещо по-лошо да се случи", каза той.

Ий поясни, че САЩ няма намерение да разполага войски в България. "Това, което правим, е да провеждаме консултации с властите в България и региона, с Полша и Балтийските държави. Взимаме мерки да реагираме на тяхното чувство за заплаха от Русия с учения и относително скромни по размер контингенти за тренировки. До момента с България не виждаме тази нужда, но ние сме винаги готови да вземем мерки да помогнем на правителството тук и българският народ да е сигурен, ако е необходимо, че е защитен срещу външна заплаха", каза Ий.

Той е категоричен, че решението на конфликта със сила не стои на дневен ред. "Със сигурност нашата цел е обратно на това. Нашата цел е да намерим дипломатическо решение на тази криза, която Русия предизвика. Трябва да се изпълнява ангажиментът от Женева и да окуражи въоръжените групи да свалят оръжие и да прекъснат насилието и агресивните действия. Досега Русия не го е направила. Ние вярваме силно, че в крайна сметка решението ще дойде по дипломатически път и няма да има военно решение. Конфликтът във военен смисъл е по-малко вероятен, но по отношение на икономическите санкции всяка алтернатива, която засяга вашето население като съюзник на САЩ, ние искаме да знаете, че сме с вас по пътя на намиране на мирно решение на проблема", обясни дипломатът.

Хойт Брайън Ий е в екипа на заместник държавния секретар Виктория Нуланд, която беше в България само преди три седмици. Това е вторият високопоставен американски дипломат, който пристига у нас за няколкочасово работно посещение във връзка със събитията в Украйна.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!