Quantcast

МВР оставя охраната на границата до края на годината

Юлиан Христов Последна промяна на 26 март 2014 в 16:42 3343 6

Охраната на българо-турската граница ще продължи до края на годината, а не както беше планирано – до април тази година.

По информация на OFFNews срокът за командироване на служители на границата е удължен до 31 декември 2014 година.

Причината за удължаване на срока за охрана и след 4 април е забавянето в строителството на оградата, която по първоначални разчети трябваше да бъде готова в края на февруари или началото на март. Заради засиления бежански поток в края на 2013 година бяха взети спешни мерки за овладяване на кризата, което доведе единствено до двойно оскъпяване на проекта и забавяне в изпълнението му. 

От МВР не потвърдиха дали има издадена министерска заповед, но припомниха, че във връзка с плана за овладяване на кризисната ситуация с бежанците ведомството е направило предложение за подсилване на охраната, въпреки констатациите за спад на броя на преминаващите границата чужденци. 

По разчети на МВР през ноември охраната с полицаи излиза на ведомството близо 80 хил. лв. на ден, а в операцията са ангажирани средно 1500 полицаи. 

В отчета на МВР за изпълнение на плана за справяне с бежанската криза е записано, че през декември 2013 г. в района на Елхово са командировани общо 1564 служители и 139 броя патрулни автомобили. През януари, когато е отчетен спад в миграционния натиск, броят на командированите полицаи е намален със 105. През февруари броят на полицаите на границата е бил 1 399, като командированите от тях са 1 005 служители. За оптимизиране на разходите МВР е започнало процедура по назначаване на бивши служители на МВР към Гранична полиция в Елхово, което е част от плана за заетост, одобрен от правителството.

На границата се командироват служители от почти всички областни дирекции на МВР в страната, с изключение на тези, на които може да им се наложи да участват в други операции. По този начин се попълва недостигът на сили в Гранична полиция за изпълнение на операцията. Полицаите се командироват за 15 дни, след което се връщат отново на постоянното си работно място. Вече има случаи, при които служители са били командировани по три пъти.

Решението за удължаване на срока на операцията идва на фона недоволството на полицаи, които не са получили парите си за положен извънреден труд. Това се допълва и от планираното спиране храната, която се полага при извънредни условия на труд. Аргументацията на министерството е, че получавайки командировъчни, полицаите нямат право на допълнителни средства за храна.

Синдикатите в МВР вече са изразили несъгласието си с това решение, с което са уведомили зам.-министъра на вътрешните работи Васил Маринов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.09 2015 в 08:07

Е друго си е в столицата и в големите градове да рекетираш тийнейджъри за цигарка марихуана... много ясно, че няма да искат да ги командироват - там няма кого да рекетират, следователно няма и допълнителни кинти. Българското ченге е най-долното същество на планетата.

27.03 2014 в 09:32

po dobre da nazna4at 100 uniformeni i filma s komandirovkite prikly4va

26.03 2014 в 21:19

абе, Коле... аз кат съм подпирал пушката и оградата две години... некой нещо, а... ми службата е такава - отговорна

26.03 2014 в 19:33

Значи хората, които са командировани по границата са били командировани най-малко три пъти!!! Масово полицаите са за по 5-ти 6-ти път там!

26.03 2014 в 18:57

е, а бе те така, нашите 70000 не са свикнали, нема пари,за що ще се хабят... друго си е наркото и поръчките с паричките..

26.03 2014 в 17:42

... ехехехехехехехехе...
абе нали още тогава изтърсих, че ограда нема да има... щото нема и кой да Я види в "граничната" зона... хахахаха
... връщайте парите...ОСТАФКА!
...никакви командировъчни няма да плащам на тюфлеците... когото слушкат - той да им плаща...хахахахахахаха