Ислямска държава пусна наръчник за терористи

Венцислав Лаков 14 януари 2016 в 12:00 3368 0

По данни на спецслужбите, наред с бежанците в Европа са проникнали хиляди джихадисти.

Ислямска държава издаде ръководство за безопасност на единични терористи и малки терористични групи, съобщава порталът "Руска пролет". Учебникът е преведен и на английски. Той е допълнена и осъвременана версия на друг учебник, издаден от "Ал Кайда" през 2014 г.  

В 62-страничното ръководство авторите посочват, че "нашите братя на Запад трябва да имат тази информация, за да осъществяват успешно операциите си".

Ръководството има 12 глави с примери на възможни ситуации, в които може да се окажат последователите на Ислямска държава.

Една от главите препоръчва терористичните групи да се формират 4-5 човека, да се избягва излишното общуване и връзки с други такива групи,за да не бъдат проследени от полицията.

Наръчникът дава напътствия на терористите как да нанасят ударите си без да бъдат забелязани. В него се обяснява, че нощните заведения с шумна музика и пияни хора са перфектното място да се дискутират планове за нападения без да бъдат чути.

Основен урок в брошурата е как джихадистите да се слеят в западния бит и да отбягват да изглеждат „като мюсюлмани“. Според брошурата им е позволено при нужда да носят християнски кръстове, да си бръснат брадите. Бръсненето трябва да е поне две седмици преди преминаването на европейска граница, за да не бие на очи. "Да не носите традиционни арабски дрехи и броеници, ще е най добре“, пише в наръчника. „Знае се, че на Запад християните, а понякога дори и атеистите носят кръстове на врата си. Но не носете такъв, ако имате мюсюлманско име на паспорта, защото ще изглежда съмнително“, съветват в брошурата.

Важно е да се внимава какви отпадъци се изхвърлят от конспиративните квартири, защото по тях може да се определи вероизповеданието на терористите. Ако все пак джихадистът попадне в полезрението на службите, той трябва да отиде и да воюва в Афганистан или Ирак. Другият вариант е терористът да загине като мъченик, защото "тогава твоята тайна ще си отиде заедно с тебе", препоръчват авторите.

Най-важното
Всички новини