Етичната комисия на ВСС проверява кандидатката за главен съдебен инспектор

Юлиан Христов 06 януари 2014 в 10:07 1392 0

Съдията от Върховния административен съд (ВАС), който е единственият кандидат за поста главен съдебен инспектор Веселина Тенева, ще бъде проверена от етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Причината са публикации в сайта "Биволъ", от които става ясно, че майката на Тенева ѝ дарила четири имота за близо 130 хил. лв., като два от имотите - апартаменти в София, преди да бъдат дарени са били собственост на съдийката. Впоследствие майка ѝ - Марийка Тенева, ги купила, а после ги дарила на дъщеря си.   

Сделките са станали в периода между 2004 и 2008 г. Тогава съдия Тенева е получила и апартамент в Бургас и терен във вилна зона Росенец. 

Етичната комисия на ВСС вече веднъж прави подобна проверка на неуспелия кандидат за конституционен съдия Галя Гугушева. 

ГЕРБ ще поиска удължаване на срока за номинации за поста главен съдебен инспектор до края на месеца. Партията не излезе със своя кандидатура и така само Веселина Тенева остава кандидат за поста. Тя беше предложена от парламентарните групи на БСП и ДПС. Вероятно срокът за номинации ще бъде удължен, след като парламентът започне работа. 

"Реално срокът беше деветдневен, от които три работни дни, но нищо не пречеше на никого в почивните дни също да обсъжда, да сондира и да подготви кандидатура за главен инспектор", коментира вчера пред БНР депутатът от ДПС Четин Казак. 

В събота заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията ще поиска удължаване на срока за номинации за поста главен съдебен инспектор до края на месеца, след като парламентът се върне на работа след зимната почивка. Краткият срок за внасяне на кандидатури беше разкритикуван от няколко неправителствени организации и представители на политически партии.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!