152 депутати, министри, общинари и прокурори с неверни декларации

OFFNews 07 януари 2014 в 13:01 2420 0

Сметната палата.
Сметната палата.

В 152 декларации на депутати, министри, общински шефове и прокурори за миналата година Сметната палата е установила несъответствия, съобщиха оттам.

Одиторът публикува на сайта си списък с нарушителите и пропуснатите имоти, коли и суми в декларациите им.

Проверени са ежегодните декларации, подадени през 2013 г., както и встъпителните и финалните декларации, подадени до 1 декември 2013 г.

По-голяма част от пропуските в декларациите на висшите държавни служители са свързани с имущество на съпругите и съпрузите им.

Настоящият зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков не е описал дяловете на жена си във фирма. Подобен пропуск има и в декларацията на зам. социалния министър Ваня Стойнева.

Зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов не е декларирал притежание на нива в община Ветово и апартамент в Русе, както и данни за съпругата си за притежавани дялове в дружества, част от които прехвърлени именно от него.

Депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов е пропуснал да декларира вземания в размер на повече от 173 000 лева. 50 000 лева от вземанията на Господинов са от физическо лице, а останалите – от юридическо.

Владимир Тошев от ГЕРБ пък е забравил да декларира апартамент и гаражна клетка на груб строеж в София, но притежавани от съпругата му. Повечето несъответствия в имуществените декларации са именно свързани с имущество на съпрузите на лицата, които са задължени да подават декларации.

Най-дълъг е списъкът с недекларираните имоти на Георги Борисов от БСП, който за малко влезе в 42-ия парламент, но после напусна, за да оглави Областната земеделска служба във Варна.

Повече от 10 прокурори са подали декларации с пропуски в Сметната палата. Сред тях са Елена Попова от Районна прокуратура-София, Снежанка Копчева от Софийска градска прокуратура, Николай Соларов от Върховна касационна прокуратура и други.

В списъка има и няколко съдии, следователи.

 

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!