Започва Тракийска пепелянка: Изтребители в небето на България

OFFNews 14 септември 2020 в 09:01 3522 0

Въздушното пространство на страната ще бъде домакин на международна летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2020“. Ръководител от българска страна е командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Димитър Петров.

Военното учение ще продължи от днес до 25 септември.

Сценарият на учението предвижда групировки за противовъздушна отбрана от състава на Военновъздушните сили и Сухопътните войски да защитават територии и обекти от критичната инфраструктура от действията на смесени авиационни групи, които ще симулират нанасяне на удари.

Въздушните операции на българските ВВС ще са със самолетите МиГ-29. А канадските, гръцките и румънските ВВС участват и с Ф-18 и Ф-16.

През втората летателна седмица ще се включат екипажи на ВВС на САЩ в Европа със самолети Ф-16, които ще се пребазират в авиобаза „Граф Игнатиево“.

След учението 4 или 6 американски изтребителя ще останат у нас до средата на октомври.

Оставането е заради нуждата от подсилване на българското въздушно пространство, често пъти българските ВВС трябва да се справят с полети на руски самолети, както и заради това, че страната ни купи нови самолети Ф-16 за над 2 милиарда лева, съобщава БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!