Всички 4-годишни с безплатни пособия в детските градини

OFFNews 10 юни 2021 в 14:55 1987 0

Всички 4-годишни в детските градини ще получават безплатни познавателни книжки по всички образователни направления, съгласно промяна в правителствено постановление. Тя бе направена днес от Министерския съвет по предложение, внесено от бившия министър на образованието Красимир Вълчев през април.

Променя се текст, който досега ограничаваше правото на безплатни пособия за 4-годишните, като обхващаше само децата в общини, които вече са въвели задължителната предучилищна от 4-годишна възраст, а не всички. Към 1 януари 2021 г. броят им бе 52 при общо 265 общини в страната. По закон до началото на учебната 2023/2024 г. всички общини трябва да създадат условия за въвеждане на задължително предучилищно обучение от 4-годишна възраст.

С внасянето на предложението си за промени в ПМС 79/2016 Вълчев обясни, че те целят "осигуряване на равен достъп до предучилищно образование на всички деца, записани във втора възрастова група, без значение дали съответната община е взела решение за осъществяване на задължително предучилищно образование за 4-годишните деца".

Безплатните познавателни книжки, учебници и помагала се осигуряват, като на общините се превеждат допълнителни средства за закупуването им. За дете в задължителна предучилищна възраст се осигуряват по 31 лв.

Сега по закон безвъзмездно се осигуряват познавателни книжки, учебници и учебни комплекти в задължителна предучилищна възраст (трета и четвърта възрастови групи, съотв. за 5- и 6-годишните); учебници, учебни комплекти и достъп до електронно четими учебници - за учениците от I до IV клас; учебници и достъп до електронно четими учебници - за учениците от V до VII клас.

Отделно на 6 училища в градове, където в европейски институции работят българи, също ще се предоставят средства за безвъзмездно ползване на книжки по образователно направление „Български език и литература” на 4-годишните деца, реши още служебният кабинет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови