Ваксинират 150 000 говеда срещу нодуларен дерматит

OFFNews Последна промяна на 28 април 2016 в 10:45 2261 2

Унищожаването на заразените животни вече започна. Собствениците се оплакват от ниските обезщетения.

Започва ваксинация на едрите преживни животни срещу заболяването „Заразен нодуларен дерматит“ (ЗНД). Доставени са 150 000 дози, които ще бъдат използвани за имунизиране на всички животни в 20 километрова зона около огнищата на заболяването. Ваксинацията ще се извършва от частно практикуващи ветеринарни лекари, съобщиха от БАБХ. 

Досега са констатирани 31 огнища на ЗНД на територията на общините Димитровград и Хасково в област Хасково, общините Стара Загора, Опан, Раднево и Чирпан в област Стара Загора, общините Хаджидимово, Гоце Делчев, Сатовча, Петрич и Сандански в област Благоевград, община Първомай, област Пловдив и община Кочериново, област Кюстендил.

Ваксината, която ще се използва срещу заразния нодуларен дерматит е „жива ваксина“ и според европейското законодателство не се допуска извършването на превантивна имунизация на животните. Ваксинация срещу ЗНП по ЕПЖ се прилага след констатиране на заболяването на територията на страната и разрешение от ЕК. Животните придобиват имунитет за 28 дни. Заразният нодуларен дерматит не е опасен за човека.

Прясното месо и месните заготовки от ваксинирани животни ще могат да се реализират само на територията на страната. Месните продукти, преминали обработка, които са произведени от месо, добито от ваксинирани животни ще могат да се реализират само в България, като трябва да са обозначени с идентификационна маркировка “диамант”. Месни продукти в консерви могат да се реализират в други държави членки и трети страни, като се придружават от сертификат по системата “TRACES”.
Млякото може да се консумира и използва за производството на млечни продукти, след пастьоризация, допълват от агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4359

2

ОФчар

28.04 2016 в 15:43

Що не минат и през НС? Още 240 броя надали ще са проблем.

9859

1

Daering

28.04 2016 в 12:36

Слави нали предлага да се намали броя им, така ще се спестят още средства.