Започна пръскането срещу нодуларен дерматит

Последна промяна на 23 април 2016 в 12:43 1731 0

Пръскането с летателна техника срещу насекоми, които са преносители на Заразния нодуларен дерматит, започва от тази събота, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Животновъдите вече са предупредени да избягват посещенията на случайни хора и животни във фермите си.

Ако това е невъзможно, те трябва да подсигурят защитно облекло и да извършват дезинфекция, защото заболяването се предава и по механичен път.

Фермерите трябва да замрежат оборите и да обработват фермите и животните си с репеленти, за да се избегне заразяването на животни чрез кръвосмучещи насекоми.

На 27 април първите 150 000 дози от ваксината срещу Заразен нодуларен дерматит ще бъдат доставени в България и вече всички налични дози са насочени към страната. Има потвърдено огнище на болестта и в Македония, съобщи в четвъртък Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието и храните.

Според изготвения план за ваксинация ще бъдат имунизирани всички възприемчиви животни в областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пловдив, както и някои рискови общини в областите Бургас, Кърджали, Смолян и Благоевград. Това са близо 350 хиляди едри преживни животни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !