Кабинетът отпусна близо 15 млн. лева за справяне със заразния нодуларен дерматит

OFFNews 20 април 2016 в 13:04 1391 0

Правителството предостави 14,490 млн. лв. за ограничаване и ликвидиране на заболяването заразен нодуларен дерматит.

Допълнителните средства са отпуснати по бюджета на Министерството на земеделието и храните и ще отидат за ограничаване и ликвидиране на заболяването, за изплащане на обезщетения на собственици на принудително убити едри преживни животни и за суровини, добити от тях.

Необходимите средства ще бъдат осигурени за сметка на резерва за непредвидени и/или неотложни разходи в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

В момента в България има 13 огнища на заболяването и съществуват съмнения за още едно. Огнищата са на териториите на Хасково, Стара Загора и Пловдив.

От заразния нодуларен дерматит са засегнати 537 животни, като стопаните им ще бъдат обезщетени с 200 000 лева, обясни земеделският министър Десислава Танева.

Тя уточни, че от есента са очаквали болестта да се разпространи у нас и затова са започнали подготовка и обучения на фермери.

Въпреки че се знае за възможността за заразяване от месеци, е взето решение животни да не се ваксинират предварително, тъй като по думите на Танева е преценено, че така загубите за фермерите ще са по-малки. 

Министърът каза още, че като цяло няма опасност за хората, но фермерите, които са в непосредствен контакт с животни в тези области, трябва да носят защитно облекло, защото могат да станат преносители на заразата.

От думите на министъра стана ясно още, че фермерите, които са кандидатствали за европейски средства, ще могат да ги получат, дори и стадата им да бъдат унищожени.  

Епизоотичната ситуация в съседните Турция, Гърция и Република Македония се усложнява и във връзка с бързото разпространение на болестта е създадена организация за повишена епизоотична готовност в областите, граничещи с тези страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!