В София се диша, няма ФПЧ над нормата днес

Последна промяна на 21 януари 2019 в 07:59 1116 1

Снимка бТВ

Нивата на фини прахови частици тази сутрин в София са ниски.

Това установи проверка на зам.-кмета по екология в Столична община Йоана Христова и екип на бТВ, съобщиха от телевизията.

През уикенда обаче отново имаше разминаване между официалните данни на общината и индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия, както и данните от сайта airbg.info. Според индекса завишение в нивата на фини прахови частици имаше в девет града у нас, включително и в София. Най-мръсен въздухът бе в кварталите „Надежда”, „Младост” и „Хиподрума”. Малко по-късно обаче от Столична община казаха, че проблем няма. 

Христова уточни, че индексът на Еврокомисията е съвкупност от различни и много параметри, сред които е и нивото на влажност, затова се стига до разминавания в данните. 

Справката тази сутрин показва, че около 30 микрограма на кубичен метър е диапазонът, в който фините прахови частици варират. Ако тенденцията се запази, каквито са и очакванията, не би трябвало днес да има превишаване на нормата от 50 микрограма”, обясни Йоана Христова.

Христова припомни, че мерките на Столична община са повече от 100. Сред тях миене на улиците, затварянето на част от тях, ако се налага, както и въвеждането на „зелен билет” за градския транспорт, който да стимулира хората да слязат от колите. 

Извънредни проверки на сервизи и автопунктове дали използват отработено масло за отопление са извършени в над 30 обекта през уикенда, нарушения не са открити, съобщи още Христова. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3258

1

zuljin

21.01 2019 в 08:06

Проверки за отопление с масло, а в същото време улиците пълни с нафтови печки... Егати лицемерието!!!