Украинските бежанци ще могат също да получават топъл обяд

OFFNews 04 май 2022 в 15:55 1686 0

Снимка МТСП

Нови общини и хора със статут на временна закрила могат да бъдат подкрепени с топъл обяд, съобщават от Министерството на труда и социалната политика. 

Услугата за предоставяне на топъл обяд на хора от уязвимите групи се удължава до 31 юли. Към момента тя се предоставя на над 53 000 самотноживеещи възрастни, хора с увреждания и с доходи под линията на бедност в 189 общини.

С удължаването на услугата ще се даде възможност към нея да се включат и нови общини, които могат да подадат проектите си до 3 юни. Топъл обяд ще могат да получат украински граждани и други хора със статут на временна закрила.

Местните власти, които към момента изпълняват договори по Оперативната програма за храни, финансираща услугата, могат да поискат удължаването им в периода от 1 до 23 юни чрез информационната система ИСУН 2020.

Удължаването на проектите и разширяването на обхвата на нуждаещите се с право на подкрепа с топъл обяд стана възможно чрез изменение на европейските регламенти, които регулират използването на европейските средства за бежанците в Европа.

С тях беше дадена възможност наличните средства по механизма на Европейската комисия REACT-EU да бъдат използвани за осигуряване на спешна подкрепа, покриваща основните нужди на миграционните потоци от Украйна. В проектите не могат да бъдат включени граждани, за които държавата осигурява хуманитарна помощ за настаняване и изхранване в общ размер на 40 лв. на ден.

Всички изменения са публикувани на сайта на Агенцията за социално подпомагане, която е управляващ орган на Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови