Училищата да плащат интернета на учениците си от бедни семейства поиска правителството

Александра Маркарян 15 април 2020 в 11:25 1586 0

Снимка Pixabay

Училилищата да могат да осигуряват за своя сметка интернет свързаност в домовете на учениците си от бедни семейства, които не могат да си позволят достъп до световната мрежа, реши правителството. То промени Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование от 2017 г. в контекста на провеждането в момента дистанционно обучение заради въведеното извънредно положение в страната.

Възможността се дава на училищата, когато присъственият учебен процес в училището е временно преустановен по предписание на компетентен орган, поради което обучението на учениците се осъществява от разстояние в електронна среда.

"Промените се налагат във връзка с част от въведените на територията на Република България противоепидемични мерки, свързани с разпространението на вируса COVID-19, които включват преустановяване на учебните занятия в училищата - се казва в прессъобщение на правителствената пресслужба. - С оглед продължителността на приложената мярка Министерството на образованието и науката предприе действия за създаване на организация за обучение на учениците в дигитална среда. Благодарение на установеното партньорство между учители, родители и доставчиците на услуги близо 89% от учениците в страната бяха включени в обучение в електронна среда."

Разходите ще се извършват за сметка на реализираните икономии в училищните бюджети вследствие на прекратяването на учебния процес на територията на училищата, става ясно още от текста на прессъобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови