Учени искат 12 млн. повече през 2017 г., готвят протест

OFFNews 28 октомври 2016 в 19:10 4063 0

Акад. Стефан Воденичаров

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Акад. Стефан Воденичаров

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров поиска 12 милиона лева увеличение на бюджета си на Академията за 2017 г. и заплашиха с протести, ако това не се случи.

В проектобюджета са предвидени 5 млн. лева повече - от 73 млн. той е увеличен на 78 млн. лева.

Това, според учените, няма да позволи вдигане на заплатите.

"Бюджетът за 2017-а трябва да бъде поне 90 млн. лева. Нелогично е заплатата на млад учен в Академията да бъде 450 - 460 лева, при условие че минималната работна заплата за страната е 420 лева. Разликата между възнагражденията на висшиста учен и една хигиенистка е около 40 лева", коментира акад. Воденичаров.

Според него заплатата на млад учен трябва да бъде поне 720 лева.

Заради недостатъчното финансиране учените от БАН и Селскостопанската академия ще излязат на мълчалив протест на 1 ноември.

От встъпването си в длъжност като министър през февруари настоявам за образование и наука да бъдат отделяни повече средства, коментира новината за протеста министърът на образованието Меглена Кунева. По думите й обаче много други ресори в държавата също се нуждаят от сериозно дофинансиране.

Вицепремиерът допълни, че средства за наука има и по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и припомни, че в момента тече процедурата за центровете по компетентност и центровете за върхови постижения на стойност 350 млн. лв.

Увеличението в бюджета на БАН ще отиде предимно за повишаване на заплатите на младите учени. Те ще могат получават и допълнителни възнаграждения по различни проекти от Оперативната програма.

По този повод планирания протест следващата седмица в министерството ще се проведе среща на зам.-министър Иван Димов с ръководството на БАН и младите учени, увериха от МОН.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови