Тренд: Всеки пети българин иска изкуственият интелект да бъде забранен

45% от българите смятат, че той ще доведе до загуба на работни места

OFFNews 11 юли 2023 в 09:19 2181 3

изкуствен интелект

Снимка Pexels

45% от българите смятат, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места.

45% от българите смятат, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места. Това показват данни от проучване на агенция „Тренд" по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо AI. Изследването е реализирано в периода между 10 и 16 юни 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1008 души на възраст 18+. 

37% от хората у нас се притесняват, че изкуственият интелект може да замени човешкия труд в тяхната сфера. Близо една пета споделят мнението, че AI трябва да бъде забранен, защото създава опасност за хората.

Мнозинството от българските граждани (63%) твърди, че знае какво представлява изкуственият интелект. Всеки 4 от 10 души изразяват отрицателно отношение към използването му. Младите са най-позитивно настроени, а с покачване на възрастта делът отрицателни отговори се увеличава, показват данните от изследването на Тренд.

За близо две трети новините и публикациите, свързани с изкуствен интелект, не представляват интерес.

Най-приемлива за обществото е употребата на изкуствен интелект в сфери като връзка с клиенти (кол центрове) и технологичния сектор. Самоуправляващите се превозни средства и употребата на изкуствен интелект в медицината будят най-голямо недоверие. Мнозинството от българите не биха се доверили на употребата на изкуствен интелект и в области като образование, финансови услуги, счетоводство и журналистика.

Близо половината от населението (45%) смята, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места, а само 4% - че ще създаде нови такива. 37% се притесняват, че изкуственият интелект може да ги застраши пряко като замени човешкия труд в сферата, в която работят. Най-ниските нива на притеснение се регистрират сред хората до 30 г.

Притесненията дават отражение върху желанието за регулация. Само 8% подкрепят идеята изкуственият интелект да бъде оставен да се развива свободно, защото ще бъде от помощ за хората. Близо една пета (19%) смятат, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, а други 57%, че трябва да бъде регулиран, за да не създава опасност за хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

3

edin slep

11.07 2023 в 10:36

Трябва да се регулира, не да се забранява. ИИ е полезен и сега, но наистина много работни места ще изчезнат. Да, но машинописките и телеграфистите и стенографите изчезнаха, е и, да не свърши света?

8074

2

JustSoYouKnow

11.07 2023 в 10:28

Преди години бях на едни курсове по език с един така по-възрастен господин. Та той през цялото време питаше: "Добре де, и аз за какво го уча това нещо, като ето имам телефон говоря му на български, той говори на Немски и там където съм (в Германия някъде бачкаше) всички са така." Та вероятно същия този е от онези проценти, които са срещу изкуствения интелект понеже знае какво е... въпреки, че в същото време той самия, съществуването му и запазването на работното му място (комуникацията с неговите шефове) минава през ИИ.

723

1

user4eto

11.07 2023 в 10:00

На голяма част от младежите не им се работи. Защото не им се е учило преди това.
И тенденцията става все по-плашеща.
Работодателите изпитват недостиг на добре обучени и отговорни кадри.
Какво им пука, че ИИ ще бачка вместо тях. Нали им е по-важно, да лежкундрят на лява кълка и да висят по заведенията.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика