Тестването за COVID-19 в училищата отпада от 29 март

Александра Маркарян 23 март 2022 в 16:11 1511 0

Снимка МОН

Тестването за COVID-19 в училищата отпада на 29 март, съобщи Министерството на образованието и науката. Това предвижда заповед на здравния министър, според която учениците, които все още учат онлайн заради отказ да се тестват, също са длъжни да се върнат присъствено от тази дата.

Онлайн ще се учи, само ако има писмено разрешение за това, подчертават от МОН. По закон родителите могат да прехвърлят децата си в е-обучение по здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ. До 30 дни онлайн обучение разрешава директорът, а по-дълъг период - началникът на Регионалното управление на образованието.

От децата от I до IV клас ще продължи да се изисква да носят маски в коридорите и общите помещения на училищата. Навсякъде с маска трябва да са по-големите ученици и учителите. Необходими са също спазването на дистанция, дезинфекцията и честото проветряване на помещенията.

Тази седмица в клас са 626 260 ученици – с 1000 повече от миналата. Над 41% от тях посещават занятията без тестване заради ниска заболяемост в общините или след представяне на сертификат за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест.

Преди часовете в понеделник са изследвани над 339 000 деца.

Вече почти месец се наблюдава тенденция за спад в положителните проби. През тази те са 417 – с близо 150 по-малко от предходната. С положителни тестове са 318 ученици при 494 седем дни по-рано. Увеличение има при учителите, диагностицирани с коронавирус. Те са 76, а миналата седмица са били 44. Броят на положителните тестове при непедагогическите специалисти се запазва почти без промяна – 23 спрямо 26 седем дни по-рано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови