Св. Серафим - първият светец, канонизиран от нашата и руската църква (снимки и видео)

OFFNews 25 февруари 2016 в 21:22 6910 3

Тази вечер представители на Руската православна църква и Българската православна църква воглаве с Българския патриарх Неофит отслужиха в криптата на руския храм-подворие "Св. Николай Мирликийски" в София последна панихида–трисагий в памет на св. Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец.

Св. Серафим (Соболев) е първият светец, канонизиран и прославян заедно от две Поместни църкви - РПЦ и БПЦ.

От Руската църква тръгна и тържествено литийно шествие към патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, възглавено от Волоколамския митрополит Иларион.

Шествието пренесе дарената от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил първа икона на новоканонизирания от Архиерейския събор на РПЦ Софийски светител Серафим.

В петък от 9:00 ч. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще се състои самото прославление, съобщават от Българската Патриаршия.

Във връзка с личността и примера на Богучарския архиепископ Серафим Софийски Чудотворец, Волоколамският митрополит Иларион коментира пред сайта на БПЦ - БП: "Кое обикновено разделя хората? Хората ги разделя грехът. А кое съединява хората? Хората ги съединява светостта. И ето, светостта, която е била проявена от този забележителен йерарх на Руската православна църква, несъмнено ще свързва нашите народи. Ние виждаме сега как при гроба на св. Серафим идват множество хора. И ние виждаме как се извършват чудеса и изцеления в тази гробница, което свидетелства за това, че този праведник е жив, че той чува хората, които се обръщат към него в молитви, и че той помага и на руснаци, и на българи, и на всички, които идват в криптата на свето-Николаевския храм, за да се поклонят на неговите мощи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!