Споразумение за НИМХ в последния момент спаси прогнозата за времето

OFFNews 18 септември 2018 в 12:38 2230 0

Подписано в последния момент споразумение предотврати пълното спиране на работата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Споразумението е между НИМХ, БАН, синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ, а гарант по него е министърът на образованието Красимир Вълчев.

Протестиращите от април синоптици заради мизерните условия, в които са принудени да работят заявиха, че спират работа от утре, защото тя на практика е блокирана от ръководството на Българската академия на науките.

Работещите в НИМХ започнаха с протестите си през пролетта заради малкото средства, които Общото събрание на БАН преразпределя към института. С тях заплатите са нищожни, работи се в унизителни условия. В същото време се дават 24 часови дежурства, а естеството на работата е от национално значение. Ръководството на БАН не чу учените, които излязоха на улични протести през август. След като това също не събуди разбиране у ОС, от НИМХ поискаха да излязат от структурата на Академията и да преминат под шапката на Министерството на образованието. Министър Вълчев се съгласи, но малко след това ОС на БАН прекрати предсрочно договора на директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Така от 20 дни няма кой да подпише един документ, което блокира работата на Института. Той постави краен срок, след който спира работа напълно. Последният ден бе днес.

В резултат на подписаното споразумение е поет ангажиментът утре да има назначен директор на НИМХ, каза проф. Брънзов пред БНТ.

"Днес от НИМХ ще изпратим две кандидатури за директор на института, от които Управителният съвет на БАН ще избере една и утре вече ще има изпълняващ длъжността "директор" на НИМХ, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови