След дълго мълчание Доган се появи с философска статия

OFFNews 17 май 2022 в 14:36 8589 3

Снимка Пресцентър ДПС

След дълго отсъствие от публичното пространство почетният председател на ДПС Ахмед Доган публикува статия в юбилейния сборник „Философи 1981. 40 години по-късно. Продължаващи истории". 

Пресцентърът на ДПС обяви, че сборникът представя "един от най-емблематичните курсове в историята на Философския факултет на СУ със своите активни, успешни и запомнящи се личности".


"В академичните среди бях разпознаваем предимно като "Меди". Историята на това различнo "именуване" е недоизказаната част от моето личнo битие, затова не смятам за необходимо да се спирам на този въпрос. Към философията започнах да проявявам интерес когато бях на 16-17 годишна възраст. Предполагам, че философската си закваска нe дължа на себе си, а на "случайното" обстоятелство, че съм се пръкнал като наследник на религиозни духовници. В самото начало се бях увлякъл по Хегел, младохегелианците и Фойербах, а впоследствие и от марксистката доктрина. Така че, когато станах част от курса по специалност "Философия", имах достатъчен мисловен и познавателен опит за надграждане и развитие на философската си ориентация. Ако сега трябва да започна житейския си път, бих започнал пак от философията, като самоцел на личната екзистенция. Защото тя предполага да търсиш отговор на въпроса: "Защо изобщо Космосът и Логосът са такива, каквито са?", пише Доган.

"Не знам дали е щастлива случайност или "изказ" от езика на съдбата, но попадането ми в този курс по специалност "Философия" за мен е изключително удовлетворение. Там се чувствах в една среда със "себеподобни" и с нестандартно мислещи преподаватели и състуденти. Дължа благодарност на всички!

По стечение на обстоятелствата и най-вече от проектирането на моята персона от "екстра фактори", аз бях ограничаван да общувам пълноценно с всички колеги и преподаватели, но мисля, че намирах Модус операнди "ТЕ" да бъдат доволни, а аз да бъда относително свободен.

Понятийно-категориалното мислене, съчетано с определена степен на идеализации, е дар Божи и който усети, че го има, трябва да покаже, че това рядко качество не му е дадено даром. В случая перифразирам Кант. В смисловия контекст на моето разбиране и опит това означава, че Универсумът очаква да покрие инвестицията СИ във времето", пише още в статията си почетният председател на ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

17.05 2022 в 21:56

Този няма ли най-сетне да предозира?

10596

2

AntiZ

17.05 2022 в 19:06

"бях разпознаваем предимно като "Меди", пък ние си мислехме, че е агент Сава! Този е толкова свързан с философията, колкото кУрнела-с майка Тереза.

5921

1

pisnamiotmutri

17.05 2022 в 15:24

Стори ми се, че заглавието е “след дълго боледуване почина..”