Ректор забрани физическия достъп на професор до университет

Александра Маркарян 10 май 2022 в 07:45 12826 2

Ректор забрани физическия достъп на професор до сградата на университета.

Необичайната заповед е издал ректорът на Техническия университет в София проф. дн инж. Иван Кралов на 29 април. Потърпевшият е проф. Веско Панов, който оспори пред съда законността на общото събрание, избрало проф. Кралов за ректор, и спечели делото пред Върховния административен съд. Тогава министърът на образованието акад. Николай Денков отказа да назначи служебен ректор, което не би било прецедент (служебен ректор в ТУ-Варна назначи предшественика му Красимир Вълчев, след като професор Росен Василев бе отстранен за плагиатство). Така университетът повтори избора си на ново общо събрание и проф. Кралов отново е ректор.

Проф. Панов се пенсионира и това е формалното основание за заповедта. Но досега на преподавател не е бил спиран физическият достъп до университета. Най-малкото, защото макар и без заплащане, част от тези професори и доценти продължават да ръководят докторанти, какъвто е и случаят с проф. Панов. А и досега явно на никого не му е хрумнало, че професор пенсионер би могъл да представлява заплаха.

Обърнахме се към Техническия университет, за да разберем в правилна посока ли разсъждаваме относно мотивите за заповедта. На въпросите ни от 4 май до момента никой от ТУ-София не е отговорил.

"Проблемът е системен. Законите създават тази практика в университетите. Академичната свобода може да бъде практикувана само от свободни хора, а не от хора, държани във феодална зависимост", коментира проф. Панов пред OFFNews.

"Мой приятел - ректор възкликна "Кокошкари!", когато видя заповедта. Друг заключи: "Израз на ужасяващо безсилие", допълни той.

Професорът не е искал да остава в университета при сегашната ситуация, но не е очаквал да преживее такова нехарактерно за академични среди действие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Професор

17.05 2022 в 22:52

Тази практика е често срещана и в други висши учебни заведения у нас.
Например, деканът на Аграрния факултет при Тракийски университет, Ст. Загора, доц. Димитър Панайотов, който няма нищо като учен, не разрешава на професорите с доказани наукометрични показатели, научни постижения и международно признание да посещават катедрите и факултета след пенсионирането си. "Пази боже сляпо да прогледа"!

10596

1

AntiZ

10.05 2022 в 09:49

Чакай от такива "академични среди" да излязат умни, способни, знаещи и можещи млади хора! Хора, които да искат да останат в БГ, a не да хващат пътя през Терминал 2.