Променят ПУП, за да не изникне 7-етажна сграда вместо пламналата Къща Шапкарева

Имотът придобит през 2002 г., пожарът след като Фандъкова поиска МК да върне спешно статута на паметник на културата

OFFNews 27 ноември 2020 в 08:20 5585 0

Столична община започва от днес обезопасяване и укрепване на емблематичната Къща Шапкарева, която пламна преди дни в центъра на София. 

Екип на общинското предприятие Софинвест започва дейности по спасяване на сградата, а Столична община ще потърси сумата, която ще инвестира, по съдебен път от собствениците. 

Пожарът най-вероятно е умишлен и следствие от активизацията на СО да опази сградата. Защото за собственика - фирма „ФИМЕН“ ЕООД, е много по-лесно и изгодно да я разруши, отколкото да я реставрира, обясни председателят на СОС Елен Герджиков.

Фирма „ФИМЕН“  придобива имота през 2002 г., две години по-късно тя "необяснимо", по думите на Герджиков, губи своя статут на паметник на културата.

Столична община и районната администрация на " Триадица" предприемат редица действия за обезопасяване на сградата през 2011 г. В началото на тази действията се подновяват, а на собственика е връчено наказателно постановление.

През март кметът Йорданка Фандъкова с официално писмо иска от министъра на културата Боил Банов спешно да предприеме действия по връщането на статута. За съжаление отговор няма и досега, обяснява председателят на СОС. 

СОС обаче ще приеме изменение на ПУП от 2005-а година, който предвижда изграждане на 7-етажна сграда на мястото, като намали параметрите до сега съществуващите, уверява Елен Герджиков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови