Прокуратурата: Група около Къро с политици и бизнесмени готвела отстраняване на магистрати, вкл. на Иван Гешев

Борисов бил предупреден, че ако не жертва главния прокурор, "ще бъде следващият Магнитски", твърди запис от разследване

Мая Младенова 16 март 2023 в 13:14 19284 10

Иван Гешев

Снимка Екранна снимка

Иван Гешев

Заплахи за отстраняване на магистрати и висши полицаи, вкл. на главния прокурор Иван Гешев, е засякла прокуратурата покрай разследване на престъпна група за разпространение на наркотици.

Това обявиха висши представители на държавното обвинение на сензационна пресконференция днес, водена лично от главния прокурор.

По време на пресконференцията бяха показани много аудиозаписи от телефонни разговори и бяха прочетени бележки, намерени като доказателства по разследването. Бяха споменати имената на много публични лица - на знаковия за криминалния свят Красимир Каменов-Къро, на Бойко Борисов, на бившия банкер от КТБ Цветан Василев ("Цецо от Белград"), на Асен Василев (споменат като "Кокорчо"), на бизнесмена Пламен Бобоков, на журналиста Димитър Стоянов от BIRD, на ПП и ДБ и много други.

Не бе посочено категорично какво се има предвид под "отстраняване" - заплаха за живота или отстраняване от постовете.

От изложението, представено доста хаотично, стана ясно, че според прокуратурата група лица, поддържали пряк или непряк контакт с Къро, се борят за отстраняване на неудобни магистрати. Кулминацията на изложението дойде, когато Иван Гешев заговори как "Цецо от Белград" дава неограничена сума за неговото отстраняване (от поста?) и че Бойко Борисов е бил предупреден, че ако Гешев не бъде сменен, "следващият Магнитски ще е той". Двете твърдения се съдържаха в представените записи.

Цел на групата било и отстраняване на съдии и следователи от закритите спецсъд и спецпрокуратура, които сега са на други длъжности в съдебната система. Техните имена били намерени на принтирани листове, на които пишело "Вредители за уволнение". Трябвало да бъдат отстранени и "Борислав от Икономическа полиция" и ръководителят на отдел "Убийства" - за поръчката били определени 400 000 лева.

По цялото разследване засега има двама обвиняеми с инициали Т.И. - за изнудване, и Д.Г. - за разпространение на наркотици. Първият е напуснал страната и ще бъде обявен за издирване. Вторият е задържан. Досъдебното производство е образувано на 14 септември 2022 г. след получен секретен доклад от служби за сигурност, посочиха от прокуратурата. То е започнало по разследване срещу престъпна група за изнудване и притежание на големи количества наркотици с цел разпространение и данъчни престъпления.

Обвинен за участие в групата около Къро: Информацията в списъците и флашките не е вярна

На финала на брифинга ръководителят на Националното следствие Борислав Сарафов попита риторично кое е общото кратно между всичко споменати лица – които нямат нищо общо в професионален план. И припомни, че от 2019 г. имало категорични данни, че Къро е готвел убийството на общественик и издател, без да цитира името му.

Акцентите от сензационните твърдения на прокуратурата:

„Вредители за уволнение“

На 7 март т.г. в жилището на Т.И. разследващите намерили кутии с кокаин, както и лист хартия, на който били напечатани имена на магистрати (съдии, прокурори и следователи), а отгоре пишело „Вредители за уволнение“. Магистратите са от закритите специализирани съдилища и специализираната прокуратура, а срещу имената им били записани длъжностите, които сега заемат.

У другия задържан, Д.Г., са намерени голяма сума пари в евро и напечатан лист със следния текст (на английски език):

„Здравей, скъпи приятелю, доколкото разбрах, всичко е окей по темата. Продължавайте така. Когато приключим, ще сме всички щастливи. Изпращам ти парите за разноските на Димитър и нашите други приятели. Ако имаш нужда от повече, може да ми се обадиш или да се обадиш на Дорин. Ние сме в непрестанен контакт с човека от Белград и всичко е в синхрон. Така че ние сме почти на финалната права и скоро ще пием шампанско. Поздрави!“

В същото жилище е намерен и друг лист със следния текст на български език и две флашки:

„Здрасти! Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от Щатите. Къро също е насреща и Овидио от Швейцария. Казаха, че са ти изпратили и материал за продажба от Цюрих. Важно е да намерим хора да пищят срещу Каскета. Ние ще им кажем какво. Тони Парфюма на Кокорчо също търси компромати и ще помага. После нашите хора ще си го поемат от Щатите, за да го приключим. Има и по-радикални варианти, но засега така действаме. Митко Ес.“

2 флашки с 15 записа между 5-има души

На двете флашки в жилището на Д.Г. са намерени 15 аудиозаписа с разговори между общо петима участници: обвиняемият Д.Г.; Красимир Каменов-Къро; неустановен засега журналист; неустановен приближен човек до Къро; Овидиу Семенски – с румънско и френско гражданство, обявен за международно издирване заради измама и участие в организирана престъпна група.

(На записа по-горе - от 12:50 минута)

"Е, тия са малоумни, казвам ти, Промяната - каквото кажеш, това ще направят" - се чува в първия запис. Обаче, ще те пратя да видиш, наистина са мои хора, обаче, са много... некви, не знам, в некакъв друг свят живеят тея хора...“

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

10

Диоген

16.03 2023 в 18:35

Johnny, че какво друго очакваш от Спирта?
освен да си цъка минусите какво има да каже?
но хайде да не му се сърдим много-сигурно е от самогона.
чака да позахлеби.копейката да отпусне някоя рубла поне за водка.

2073

9

Johnny B Goode

16.03 2023 в 18:17

Гледам Спирита е минал да прочете мненията и не му е харесало какво казваме за любимия му главен прокурор.

17439

8

мнение от IP

16.03 2023 в 16:49

Излагация голяма. Гешев си има психически проблеми и ангажира с тях цялата държава. Но пък няма лошо. Може би така и слепите ще прогледнат що за чудо можем да си докараме за главен прокурор при сегашното законодателство и тюрлю гювеча, в който имаме "Ти си го избра".

625

7

1215

16.03 2023 в 16:38

Повече намирисва на предизборен фейк за отвличане на вниманието.

17439

6

мнение от IP

16.03 2023 в 15:25

Йее...ченгеджийницата в действие...Ама с тази слаба драматургия къде е тръгнал Гешев?

1935

5

Муню

16.03 2023 в 15:09

По-голяма глупост не съм чел!!!

А нещо за превода на барселонските страници?

2073

4

Johnny B Goode

16.03 2023 в 14:51

"... намерени на принтирани листове, на които пишело ..."

През 2023? Принтирани листове с имена? Пак добре, че не са намерили глинени плочки с издълбано името на Гешев и нарисуван нож срещу него.
Абе престъпниците ли са ни толкова тъпи и изостанали технологично или прокуратурата? То срамна работа...

14469

3

случайно прочетох

16.03 2023 в 14:45

Пускам сълза.....

2073

2

Johnny B Goode

16.03 2023 в 14:23

А пръскачките пред парламента хакнаха ли ги вече?
Това щяло да бъде сигнала за започване на преврата срещу Гешев. Нещо като залпа на Аврора
 
X

Да помогнем на украинските деца!