Правителството отвори гореща линия за украинските бежанци

За първите 24 часа платформата отбелязва 12 000 посещения

OFFNews 14 март 2022 в 16:27 1506 0

Вече работи националната гореща линия за бягащите от войната в Украйна и за всички въпроси по посрещането им в България, съобщиха от правителствената пресслужба.

Телефоните са 02/9055555 и +380 322465075, публикувани на Единния информационен портал „България за Украйна“ на адрес https://ukraine.gov.bg.

Само за първите 24 часа след обявяването на платформата са осъществени 12 000 посещения и 60 000 уникални прегледа на различни страници. 600 са обявите за настаняване – 200 публични и 400 в процес на обработка. Обявите за работа са 150.

На портала е публикувана официалната информация за правилата за предоставяне на временна закрила на пристигащите в България украинци, бягащи от войната, в съответствие с директивата на ЕС и решението на Министерския съвет. В отделните раздели се съдържа актуална информация за правата и задълженията на пристигащите, за получаване на статут, достъп до хуманитарна помощ, настаняване, откриване на банкови сметки, търсене на работа, детски градини и училища, възможност за безплатна медицинска и психологическа помощ.

Оповестени са действащите доброволчески инициативи и контакти на гражданските организации, с които правителственият кризисен щаб е в координация и сътрудничество за осигуряване на навременна помощ за пристигащите от Украйна – дарения, неща от първа необходимост, храна, транспорт, лекарства. Предвидена е бърза писта за подаване на заявления от желаещите българи да предоставят места за настаняване, парична помощ, да станат доброволци в екипите за посрещане и грижа за бежанците, се посочва в съобщението на МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата