По рампа от декинг майки с колички ще слизат до Перловската река, парк с арт зона до коритото й

Проектът за Владайска под Лъвов мост предвижда пространството да е модерен битак с щендери и скелета с висящи градини

OFFNews 01 февруари 2021 в 15:40 6053 1

"Работилница: Реките на София" представи на главния архитект на София Здравко Здравков два проекта за трайно облагородяване на участъци от Перловска и Владайска река в центъра на столицата. 

Здравков е подкрепил инициативите, съобщиха от Работилницата. Перловска река пред Национален стадион “Васил Левски” ще има атрактивна рампа от декинг за достъп до реката, зони за арт и събития, храна и спорт. Проектът за Владайска под Лъвов мост пък предвижда основната функция на пространството да е модерен битак и включва креативно използване на строителни скелета за стълби с висящи градини, мостове, щендери и пейки. И двата проекта предвиждат озеленяване и екологични начини за пречистване на водата в реките. 

Екип Перловска река неименова концепцията си с името “На една ръка разстояние”, защото основна задача на проектът е да превърне централната точка от реката в свързваща и активна част от града между Борисова и Княжевската градина. Проектът включва рампа от декинг за достъп до речното корито с колело и детски колички, активна зона за деца и спорт, зона за храна и напитки с контейнери, и арт зона със стрийт арт и възможност за организиране на кино прожекции и други културни събития. 

Концепцията на Екип Владайска цели да осигури едно парково пространство, каквото липсва на хората в района на Лъвов мост, и залага на богато допълнително озеленяване, пречистване и забавяне на реката чрез малки корекции, и разполагане на укрепена растителност, която да филтрира водата. Основни функции на мястото, заложени в проекта са организацията на традиционни за зоната базари, както и зона за изкуство на открито. Проектът предвижда работа за подобряване на имиджа на мястото чрез активна комуникация и партньорства. 

Работилница: Реките на София е втората стъпка от дългосрочната инициатива за социализиране на градските реки на Фондация Колективът след провелия се през септември 2020 фестивал, който включваше разнообразни събития на три локации по реките. Следващи стъпки са техническата подготовка на предложените в проектите първи намеси, съгласуване с отговорните институции и старт на фондонабиране за реализацията на проектите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

1

Веско

01.02 2021 в 21:35

А като завали и се напълни коритото? Какво ще стане с всичката железария и дървения? Ще се задръсти някой мост и ще отнесе всичко наоколо...
Във Форума имаше снимки на преливащата коритото река с вълни!