Пик на миграцията: Всички бежански лагери са препълнени

OFFNews Последна промяна на 01 септември 2022 в 08:42 2923 0

Бежански лагер Любимец

Снимка Архив

Бежански лагер Любимец

Всички центрове за бежанци в страната са препълнени с над 20%. Подобно натоварване не е имало от 2-3 години насам, предаде БГНЕС.

Бежанската база "Пъстрогор" е препълнена, както и лагерът в Бусманци. Настанените там мигранти са над 420 при капацитет от 300 души.

Налага се бежанците да се настаняват в телевизионни зали, коридори, както и в помощни помещения. Мигрантите идват предимно от Алжир, Мароко, Тунис и по-малко от Пакистан, Афганистан и Сирия.

"Докарват ни по всяко време задържани мигранти на различни места в страната, почти всички са на възраст до 30 години и над 95% са мъже. Много рядко сред тях има хора, които знаят някакъв западен език. Част от тях говорят френски", разказва от администрацията на един от бежанските лагери.

Служителите в бежанските центрове се оплакват от ограничен финансов ресурс и невъзможност да поддържат съществуващата база. Вече има напрежение сред персонала, защото натоварването е денонощно, оплакаха се още от там.

За последните две седмици имаше няколко инцидента в България, при които бяха заловени десетки бежанци у нас. При единия от инцидентите в Бургас загинаха двама полицаи.

Най-важното
Всички новини