Парламентарният звънец удря в НДК заради Председателството

OFFNews 22 януари 2018 в 08:56 1784 0

Председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз ще заседават в НДК. Със срещата се открива парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Конференцията на председателите на комисиите по европейските въпроси, т.нар. Председателски КОСАК, ще дискутира три основни теми - едната е свързана с приоритетите на Българското председателство, която ще представи ресорният министър Лиляна Павлова. Делегатите ще разискват и бъдещето на ЕС, а третата дискусия е фокусирана върху ролята на европейските макрорегионалните стратегии на ЕС, като са предвидени изказвания по стратегията за развитие на региона на Балтийско море и на Дунавската стратегия. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие срещата с реплика на парламентарния звънец, той ще бъде ползван за процедурно водене на заседанията. 

Делегатите на първата среща от парламентарното измерение са над 130, сред тях и делегати на Европейския
парламент, поканени са и посланиците на страните членки на Европейския съюз. Специални гости ще бъдат представители на парламентите на Исландия, Норвегия, Швейцария, Република Косово и на кандидатите за еврочленство - Сърбия, Черна гора, Македония и Турция. 

На откриването ще говорят първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс,
вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския
парламент Искра Михайлова.

В програмата на Франс Тимерманс са предвидени срещи с министъра на правосъдието Цецка Цачева и с
министъра на българското председателство Лиляна Павлова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови