Отново няма напредък в преговорите с Македония, учените от Скопие отричат общата ни история

OFFNews 22 октомври 2021 в 19:10 1589 0

Снимка архив

"Напредък не е постигнат и основната причина за това е отказът на македонската страна да приеме, че имаме обща история", съобщи на брифинг съпредседателят на Съвместната експертна комисия по исторически и образователни въпроси проф. Ангел Димитров.

Днес беше проведена 15-тата среща, която отново започна с много обещания, а приключи с неуспех.

"Ние разбираме сложното положение, в което се намират. Направихме някои, няма да ги нарека отстъпки, няма да говоря за някакво прекомерно съобразяване с обстоятелствата, но направихме така във формулировките на проблемите, че да бъде възможно постигането на съгласие. Вчера следобед, малко преди края на работния ден, се промени нещо. Нашите колеги просто не могат да допуснат мисълта за обща история, за това, което е заложена в Договора за приятелство и добросъседство", каза още проф. Димитров.

Той коментира, че представителите на Македония са отказали дори да се разговаря по предложението за съвместно честване на братя Миладинови. По същия начин стои и казусът със съвместното честване на Гоце Делчев.

На днешното заседание е бил разгледан и общ текст за личността на Гоце Делчев. Българските учени обаче са забелязали "опит за промяна на въвеждащата част, която вече е приета".

Проф. Димитров допълни, че отново няма напредък в преговорите за цар Самуил и тази част по историята. "Трудно ще излезем от десети-единадесети век", коментира още той.

Според съпредседателя на комисията застоят в преговорите се дължи на политически натиск върху македонските учени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови