Не, амониевият азот от 'Вера Су' няма да причини екокатастрофа

Александра Маркарян 18 октомври 2021 в 15:17 3377 1

Снимка Архив

Доколко опасен е товарът на потъналия край Яйлата товарен кораб "Вера Су" за морето ни и може ли да причини екокатастрофа? Обърнахме се с тези въпроси към молекулярния биолог и вирусолог д-р Сергей Иванов.

Амониевият азот е най-усвоимата форма на азота и се използва масово в земеделието за торене. В този ред на мисли, твърденията за вероятна екологична катастрофа са пресилени. Няма опасност замърсяване, което да причини необратими последствия. Възможно е локално замърсяване и умиране на риба, ако във водата има по-голяма концентрация на амониев азот. Но в случая говорим за море, чието течение бързо ще го разнесе.

Няма риск и от цъфтеж на водораслите. За да е налице такъв, е необходимо съчетание на няколко фактора, два от които не са налице: дълъг ден и високи температури.

Дори амониевият азот да убие риба, това едва ли би се отразило и на рибарите - точно там не се лови риба, а най-близкото рибарско пристанище е на 5, 6 км. Извън това да, има критерий за съдържание на амониев азот в рибата и при превишаване тя не трябва да се консумира.

Очаква се утре опитите за разтоварване на заседналия на 20 септември "Вера Су" да продължат при по-благоприятни метеорологични условия спрямо последните дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!