НАП тормози болна от рак. Събирала дарения за деца в риск

OFFNews 07 октомври 2019 в 15:42 9211 6

НАП, СДВР и КЗП правят обстойна проверка на независимия граждански кандидат от листата на Демократична България Аделина Банакиева. Жената е онкоболна, майка на пет момчета. Въпреки тежката си диагноза всеки ден тя помага за спасяването на човешки живот. 

На 21 март пред вратата на Аделина се изсипват представители на НАП, СДВР, КЗП и нахлуват в малкия склад, където се събират доброволни дарения, голяма част от тях за болни деца.

Шест месеца от тогава се водят тежки разпити с всеки, който е изпратил доброволно дарение. Проверката включва давност от 5 г. назад. "Всичко това не е част от предизборната надпревара. Натискът е голям и се опитват да ме изкарат престъпник", каза Банакиева пред OFFNews, въпреки че атаката започва ден след старта на кампанията.

На 28 септември в склада на Аделина се получава съобщение за заповед за запечатване. Към този момент там има храни за тежко болни деца, закупени със средствата на дарители.

Поканена е във вторник /01.10/ в НАП за връчване на заповед за запечатване. Срокът за жалба против разпореждането за предварително изпълнение е три дни. Т.нар. предварително изпълнение е специфичен правен способ за вкарване в действие на актове на държавни органи поради висока обществена опасност - т.е. законът дава приоритет на защита на обществения интерес пред частния, който ще бъде засегнат. 

Ден по-късно Аделина пуска жалба срещу допуснатото предварително изпълнение на НАП.

На 3 октомври НАП препраща жалбата в съда, същия ден в 17.30 пак НАП запечатва склада. На следващия ден съдът отменя предварителното изпълнение, НАП с неохота го разпечатва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4006

6

Filka Fidosova

13.10 2019 в 16:57

Тази е от най-лошото тесто замесена, но не е нито умна нито красива. Закона е казал как се прави благотворителност, но явно госпожата умело го заобикаля и без грам документ пълзи по фейсбук и убеждава хората да даряват за ентерална високо калорийна храна, например. За да нахрани едно десет килограмово дете с ДЦП, което пък има набирателна сметка със събрани 35000 евро в Хелпкарма. И как хората й се връзват на акъла, незнам. Колко може да изяде едно такова дете? А това сега умело се ползва като актив в предизборната й кампания, както и пищенето, че била разследвана горката. Ами не й е чиста работата.Това са години нелегална дейност, на гърба на хора с проблеми и увреждания.

4006

5

Дони Димова

13.10 2019 в 16:36

OffNews, на истина ли това наричате"репресия?
От кога проверките на държавните органи са именно това?
На кого е позволено да продава без касов апарат, на кого е позволено да събира без отчетени дарения?
А не е ли кандидатурата й точно поради факта, че кандидатите са с имунитет?
Бих си задала тези въпроси, ако бях журналист!
И за какво и къде е активист тая г-жа? Във Фб активисти бол...

4022

4

Danail S

10.10 2019 в 02:36

Проверили през март кандидат от листата. Вие сериозно ли? Това е половин година преди регистрацията за изборите. Ми ако е извършила нарушения, ще я санкционират, кво като е активист.

8025

3

Trabajo

08.10 2019 в 07:48

ръръ-едно,едно,едно е безпощадно прав!

органите не грешат!

4000

2

Maia Stoicheva

07.10 2019 в 22:45

До rrrll: Има хора (визирам теб), които най-обичат да говорят по всяка тема, без да са си направили труда да се информират. "На всяка манджа мерудия..." е твоята работа. Аделина Банакиева е един от малкото смислени хора, доскоро необвързани с политиката, които са направили толкова много добро и са заместили толкова много държавата, колкото ТИ с цялото си мрънкане и малоумни забележки, не си и няма да свършеш до края на живота си. Така че се скрий някъде дълбоко и не ставай жалък с коментарите си.

4245

1

rrr11

07.10 2019 в 18:28

Едва ли я проверяват защото е в листата на ДБ. Тя е на 26-то място, няма никакъв шанс да се класира. Също не се споменава точно причината за запечатването на склада, а само се реве как била репресирана.
Тази е много съмнителна... участия в Биг брадър, постоянно по протести... има хора, които обичат да са център на внимание.
 
X

Да помогнем на украинските деца!