Младост на бунт срещу нова сграда на детска площадка

OFFNews 01 август 2016 в 12:59 8172 4

Снимка Нова тв

Временно спиране на строеж върху детска площадка в "Младост" 1 искат живеещите в района. Те внасят искането си в общината и ще настояват пред кмета Цвета Авджиева да се промени Подробният устройствен план, приет през 2009 г. 

От 40 години тук е зелена поляна, мястото е било част от двора на детска градина в блок 21, обясни пред OFFNews Весела Кръстева, домоуправител на блока. Зелената площ се намира между него и блок 19, на детската площадка играят и всички хлапета от съседното 118-то училище. 

Против строежа са събрани стотици подписи, децата от квартала също са започнали отделна подписка. Според кмета Авджиева документите за предстоящия строеж са изрядни, а имотът е продаден през 2004 г. и сега е частен. През 2009 година, когато е обсъждан Подробният устройствен план на „Младост 1”, не са постъпили възражения, планът е приет и той е в действие, мотивира се Авджиева. Никой не ни е уведомил, че ще има обсъждане и промяна, коментира Кръстева. Тя разказа още, че през 2006 г. един от живеещите в блок 21 се опитал да узакони детската площадка, не успял, но от общината го уверили, че никога нищо няма да се строи, защото част от парцела е общински. През 2015 г. обаче тази част също става собственост на частните лица, разказва Кръстева.  

Абсолютна, 100 %-ова далавера на няколко кмета в общината - първо реституция на 421 кв.м., после препродажба като "нива" през 2004 за 9 636 лв., после 2009 общината им добавя 230 кв.м. и накрая - разрешение за строеж, уточнява историята на скандала депутатът Георги Кадиев, който подкрепя протестиращите, във фейсбук. 

Инвеститорът планира да построи 4-етажна сграда - тип хотел с 19 легла. Кръстева твърди,  че за подобен строеж не съществува изискваното отстояние от съседните блокове.

Купили са си поляна, никой не оспорва тяхната собственост, но да си остане поляна с детска площадка, обобщава тя позицията на протестиращите. 

Кадиев във фейсбук след среща в община "Младост"

Зам.кметица на р-н Младост към група граждани, с които бяхме при кмета на района г-жа Авджиева: "Ако не бяхте спали, щяхте да имате градинка." За жалост не успях да снимам тази фраза, но районната администрация направи пълен запис, а присъстваше и колегата депутат Валентин Николов, иначе шеф на ГЕРБ-Младост.
ГЕРБ, по арогантност ли ги избирате за зам.кметове? И по това да защитава инвеститора и да обяснява как всичко с документите е наред? А е факт, че районната администрация по никакъв начин не е уведомила нито домоуправителите, нито хората за строежа.
Утре среща при гл. архитект на София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11989

3

Yavor Kapitanov

01.08 2016 в 15:34

Децата са почнали подписка, насълзих се направо.

12678

2

ovgun

01.08 2016 в 14:29

Видими резултати с ГЕРБ - и кметицата Цвета Авджиева.
София пак е узурпирана от строителната мафия, която мечтае да се изсере, да превърне мястото в гето и да отлети да сере в друг квартал.

18551

1

Нострадамус

01.08 2016 в 13:11

Във всички градове с герберски кметове, апетитните общински терени бяха "купени" на смешни цени от "свои хора" и веднага застроени без значение дали пречат на съседни сгради или унищожават детски площадки, паркове, зони за отдих, в някой градове, като Бургас има сгради на кметски хора, които присвояват тротоари, че дори и улици.

 
X

Подкастът на OFFNews