Мисията е възможна: Социалните помогнаха на баща да не загуби децата си

ОFFNews Последна промяна на 18 юни 2019 в 16:05 3063 1

Бащата и майката живеели на съпружески начала. Създали четири деца, едно от които починало на 2-месечна възраст. Малко след това майката заминала в чужбина и бащата останал да отглежда децата си. Сам.

От отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“ започнали да работят по случая с 3-те деца, след като установили, че те се отглеждат в изключително лоши битови условия, криещи опасност за тяхното здраве и живот. Поради констатирания риск за здравето и живота на децата, те са настанени за отглеждане в професионални приемни семейства, като временна мярка.

Раздялата била трудна за всички, но социалните работници оказвали пълно съдействие и реализирали срещи всеки път, когато бащата и децата поискали. Те поддържали връзка помежду си през цялото време и чрез телефонни и интернет разговори. Децата били запознавани подробно с всичко около баща си – ново жилище, работа и пр. 

С помощта на отдел „Закрила на детето“, на бащата била осигурена работа и било отпуснато общинско жилище, което той ремонтирал. 

Само няколко месеца по-късно децата биват реинтегрирани в семейството си, след подадена молба от родителя. Отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“ констатирал, че са налице подходящи условия и среда без риск за отглеждане на децата. 

Приемните родители, при които били настанени децата, били обучени как ги приобщят към себе си, без да прекъсват връзката с родителя. Затова и връщането на децата бил съвсем естествен и лесен процес.

Днес семейството продължава да бъде подкрепяно от заинтересованите по случая институции. Бащата е подпомогнат, ежемесечно се извършват посещения на адреса и разговори с него и трите деца. Той има пълното осъзнаване какво разбиране трябва да има към потребностите на децата и какво е най-необходимо за тях. Подсигурил е личен лекар и следи стриктно за задоволяване на здравните им нужди. Осигурил е и редовното им присъствие в училище.

Според социалния работник, работещ по случая: „ До момента не са установени проблеми, свързани с протичането на следреинтеграционния период при трите деца. И бащата, и децата са щастливи. Всичко се развива много, много добре.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови