КЗП започва проверки в цялата страна на фирмите за бързи кредити

OFFNews 02 юни 2023 в 10:40 1966 1

Никола Стоянов

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Никола Стоянов

Проверки в цялата страна на фирмите за бързи кредити започва Комисията за защита на потребителите, обяви министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Небанковите финансови институции ще се проверяват за добросъвестно зачитане правата на потребителите по сключените договори за заеми.

От днес екипи на КЗП започват инспекции на място в офисите на тези компании.

През последните месеци комисията извърши предварителен преглед на договорите и счетоводните документи на компаниите, опериращи у нас, и установи сериозни нарушения, в това число нелоялни търговски практики и неспазване на Закона за потребителския кредит, които изкривяват пазара.

Повод за проверките са и множество сигнали за неясни или объркващи условия в договорите, подвеждаща информация и др., уточнява Министерството на икономиката.

В миналото е правен опит проблемът да се реши чрез нов закон. Експертният анализ обаче показва, че в основата на проблема са липсата на контрол и превенция. Компаниите са били оставени да залагат нерегламентирани клаузи в договорите си, с които потребителите са се обвързвали. След подписването на договора от двете страни реално е налице законно основание за събиране на вземания от нелоялни търговски практики.

Основна цел на проверките е отстраняване на всички подобни незаконни практики, за да бъдат правата на клиентите максимално защитени. Ще се цели и постигане на по-добра информираност и гаранции за потребителите на бързи кредити, обещава министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

02.06 2023 в 11:15

Търговията с пари трябва да е с кратък и ясен договор, одобрен от МФ.
Рекламите на тази търговия са подвеждащи и е добре да се контролират.
Отделен въпрос е кой си купува пари....